CIASTECZKA MIKOŁAJE (SANTA COOKIES)

CIASTECZKA MIKOŁAJE (SANTA COOKIES)

Zdjęcie - CIASTECZKA MIKOŁAJE (SANTA COOKIES) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiciasteczka mikołaje

Upiekłam ciasteczka Mikołaje na Mikołajki dla klasy mojej córki. Takie ciasteczka ucieszą każde dziecko. Ciasteczka są pracochłonne ale warto je zrobić. Czego nie robi się dla uśmiechu i radości dziecka. Do tego są pyszne i kruche, zachęcam do przygotowania :-)

Źródło: link


Ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 1 średnie jajko
  • 50 g drobnego cukru
  • szczypta soli

Lukier:

  • około 200 g cukru pudru
  • 4 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:

  • czerwony barwnik spożywczy
  • kolorowe draże typu m & m's (na nos)
  • kropelki czekoladowe lub kuleczki czekoladowe (na oczy)
  • około 40 g mini pianek marshmallows (opcjonalnie)

Wykonanie:

Przygotować ciasto kruche: z mąki, cukru, masła pokrojonego w małe kawałki, jajka i szczypty soli zagnieść jednolite ciasto. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto wałkować, podsypując blat mąką na grubość 4 mm. Wykrawać szklanką kółka o średnicy 7 cm. Ciasteczka układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 14-15 minut w temperaturze 180 stopni C w funkcji góra - dół do zrumienienia. Upieczone ciasteczka pozostawić na chwilę na blasze, a następnie przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Przygotować lukier: przesiany cukier puder i sok z cytryny przełożyć do miseczki. Lukier utrzeć łyżką, aż powstanie gładki lukier. Jeśli lukier jest za gęsty dodać kilka kropli cytryny, a jeśli za rzadki więcej cukru pudru. Lukier nie może spływać z ciasteczka. Mniejszą część lukru przełożyć do oddzielnej miseczki, dodać trochę czerwonego barwnika spożywczego i wymieszać dokładnie łyżeczką. Biały i czerwony lukier przełożyć do worków cukierniczych, użyć tylki z dziurką. Można użyć również woreczka do mrożenia i odciąć jeden róg, robiąc małą dziurkę.

Lukrem białym namalować na ciasteczku brodę. Najpierw zrobić kontury, a następnie wypełnić w środku. Nad brodą zrobić kropkę z lukru i ułożyć na niej drażę, robiąc nos. Obok nosa zrobić dwie kropki z lukru na oczy i ułożyć na nich kropelki czekoladowe lub przekrojone na pół kuleczki czekoladowe. Następnie na brodzie na płynnym lukrze układać przecięte na pół nożyczkami pianki (ja użyłam dużych pianek, wycinałam z nich kółka). Na końcu namalować czerwonym lukrem czapkę. Zrobić pompon z połówki mini pianki. W ten sposób udekorować pozostałe ciastka. Ciasteczka pozostawić, aby lukier zastygł. Gotowe przechowywać w puszce, w suchym miejscu.

Zdjęcie - CIASTECZKA MIKOŁAJE (SANTA COOKIES) - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiciasteczka mikołaje

Smacznego!

Zapraszam również na: Ciasteczka z Rudolfem


CIASTECZKA MIKOŁAJE (SANTA COOKIES)CIASTECZKA MIKOŁAJE (SANTA COOKIES)
Zdjęcie - CIASTECZKA MIKOŁAJE (SANTA COOKIES) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów