Ciasteczka mediolańskie, czekoladowe z Bazylei i cynamonowe

Ciasteczka mediolańskie, czekoladowe z Bazylei i cynamonowe

Nie planowałam robienia ciastek, dopóki nie zobaczyłam ich u Bei. Ten wybór był zbyt kuszący. Dzieci mieliły migdały, ścierały skórkę z pomarańczy i cytryny, ja zagniatałam ciasto. Niektóre ciasteczka mogłam upiec dopiero następnego dnia, bo przepis każe, by schły przez całą noc. Córeczka pomagała mi je dekorować. Wybierała kolory, mazała lukrem ciacha, siebie i kuchnię. :-) Później zapakowałyśmy je do pudełek i obdarowałyśmy najbliższych. :-)

Zdjęcie - Ciasteczka mediolańskie, czekoladowe z Bazylei i cynamonowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasteczka czekoladowe z Bazylei

100 g gorzkiej, dobrej czekolady

250 g zmielonych migdałów

150 g cukru

2 łyżki kakao

2 łyżki mąki

1/2 łyżeczki cynamonu

spora szczypta zmielonych goździków (u mnie łyżeczka przyprawy korzennej)

2 białka (ok. 70 g)

2 łyżeczki kirschu

Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. Suche składniki wymieszałam. Białka lekko ubiłam i dodałam do suchych składników, a następnie dodałam rozpuszczoną czekoladę i kirsch. Wszystko dobrze wymieszałam. Masę schłodziłam w lodówce.

Ciasto rozwałkowałam na blacie wysypanym cukrem, na grubość ok. 1 cm i wykrawałam kształty foremkami "maczanymi" w cukrze. Ułożyłam ciastka na papierze do pieczenia, na blasze (pomagałam sobie łopatką do ciasta). Zostawiłam je na noc.

Następnego dnia piekłam je w 180 stopniach (termoobieg) przez dokładnie 6 minut. Studziłam na kratce. Ciepłe ciastka są miękkie. Stwardnieją po ostudzeniu.

Zdjęcie - Ciasteczka mediolańskie, czekoladowe z Bazylei i cynamonowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gwiazdki cynamonowe

2 białka (ok. 70g)

szczypta soli

200 g cukru

350 g drobno zmielonych migdałów

1 i 1/2 łyżki cynamonu

1 łyżeczka kirschu (l. soku z cytryny)

lukier:

1 białko

ok. 180 g cukru pudru

Ubiłam białka z solą, dodałam cukier, dobrze wwszystko wymieszałam. Wsypałam migdały, przyprawy, dolałam kirsch, wyrobiłam. Ciasto schłodzilam w lodówce.

Masę rozwałkowałam na wysypanym cukrem blacie na grubość ok. 7 mm. Wykroiłam gwiazdki foremkami "maczanymi" w cukrze. Ciasteczka ułożyłam na papierze do pieczenia. Przygotowałam lukier (miksując białko z cukrem) i udekorowałam nim gwiazdki. Ciasteczka pozostawiłam na noc, by schły.

W dzień upiekłam je w 180 stopniach w termoobiegu przez dokładnie 6 minut. Studziłam na kratce.

Zdjęcie - Ciasteczka mediolańskie, czekoladowe z Bazylei i cynamonowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasteczka mediolańskie, czekoladowe z Bazylei i cynamonowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasteczka mediolańskie, czekoladowe z Bazylei i cynamonowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasteczka mediolańskie

250 g miękkiego masła

225 g cukru

szczypta soli

3 jajka

otarta skórka z pomarańczy

otarta skórka z cytryny

500 g mąki

lukier:

barwniki spożywcze, cukier puder, sok z cytryny, wrzątek

Masło ucieram z cukrem, solą. Dalej ucieram i dodaję po jednym jajku, otarte skórki owoców, makę. Wyrabiam. Ciasto zawijam w folię i chowam na minimum 2 godziny do lodówki.

Zanim zacznę wycinać z niego ciasteczka wyjmuję je z lodówki i pozostawiam na 10 minut. Na wysypanym mąką blacie wałkuję kawałki ciasta, wycinam wzory. Ciasteczka kładę na papierze do pieczenia, na blasze i wynoszę je na 10 minut w chłodne miejsce. * Ciastka piekę w 180 stopniach w termoobiegu przez ok. 10 minut. Studzę na kratce.

Ostudzone dekoruję lukrem. Miksuję cukier puder z odrobiną soku z cytryny, kapką gorącej wody i dodatkiem farb. Jak lukier jest za gęsty, to dolewam sok l. wodę, jak za rzadki to dosypuję cukier.

* Początkowo wynosiłam w chłodne miejsce, potem zaprzestałam. Wszystkie ciasteczka upiekły się ładnie i zgrabnie. :-)

Zdjęcie - Ciasteczka mediolańskie, czekoladowe z Bazylei i cynamonowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

** źródło - blog Bei

Zdjęcie - Ciasteczka mediolańskie, czekoladowe z Bazylei i cynamonowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów