Ciasteczka maślano - cytrynowo - waniliowe ..lukrowane,malowane


PRZEPIS:
200 g. masła
300 g mąki pszennej (użyłam tortowej )
100 g cukru zwykłego drobnego
1 cukier waniliowy
2 żółtka
1 łyżka zimnej wody
skóra otarta z 1-2 cytryn(ja daję z 2 )
1 łyżeczka soku z cytryny
Do dużej miski wsypałam mąkę ,cukier,cukier waniliowy,skórkę z cytryny wymieszałam wkroiłam kawałki masła
Dwoma rączkami wcierałam masło w mąkę, aż utworzyło się coś w rodzaju kruszonki
Dodałam wodę ,sok z cytryny i 2 żółtka
Wszystko szybko wyrobiłam ,zrobiłam kulę i wstawiłam 30 min do lodówki
Jak bym miała mikser to wszystkie składniki zmieszałabym w nim.Wszystkie ciasta kruche tak robię i to jest najszybszy sposób jaki znam(niestety się popsuł i trwa szukanie rachunku ,którego zapewne nie znajdę bo schował go mój M )
Ciasto schłodzone dzieliłam na kawałki i wałkowałam na ok 3mm mam matę silikonową z ikea więc nie muszę podsypywać mąką.:)
Foremki do wykroju dowolne.Ja użyłam serduszek
piekłam na jednym poziomie góra dół ok 13-15 min musicie sprawdzać powinny być dobre po 10min ale mój piekarnik tez piecze jak mu się chce jednak 12 lat pracuje to ma już prawo;)
Ciasteczka powinny być przy dotknięciu miękkie ale dość jędrne .Po wystudzeniu stwardnieją.
mnie wyszły 4 blachy
