Ciasteczka klonowe

Tym razem postanowiłam upiec ciasteczka z syropem klonowym. Przepis pochodzi z książki „Ciasteczka 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję” z moimi małymi modyfikacjami. Wspaniałe kruche ciasteczka, mające jedną wadę.. zbyt szybko znikają. Przepis na 4 blachy ciastek:

3 szklanki mąki pszennej
1 kostka masła lub margaryny
2 żółtka
½ opakowania cukry waniliowego
½ szklanki syropu klonowego
½ szklanki cukru
¼ łyżeczki soli.

Sposób wykonania:
Cukry utrzeć z masłem lub margaryną na puszystą masę, dodać żółtka, i syrop klonowy. Do utartej masy dodać mąkę, sól i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na placki o grubości 5 mm a następnie foremkami wykrawać ciasteczka.
Gotowe ciasteczka układać w niewielkich odstępach na wyłożonej papierem blaszce.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 12 – 15 minut w temperaturze 180 stopni C. do momentu aż się zarumienią. Po upieczeniu wystudzić.

Smacznego :-)