Ciasteczka kakaowe z dżemem porzeczkowym
„Ciasteczka z maszynki wychodzą mi coraz ładniejsze. Jak widać trening robi swoje. Większość zazwyczaj pochłaniają moi synowie, a że dla nich liczą się tylko kakaowe, toteż takie właśnie są. Dzisiaj wyjeżdżają na dwutygodniowy obóz, a ciasteczka były na osłodę naszego rozstania. Kruche, z porzeczkowym nadzieniem. Najlepszy jest do tego dżem domowej produkcji dobrze wysmażony i przetarty, aby nie miał pestek. Nakładam go jeszcze przed pieczeniem. Takie ciasteczka można wtedy dłużej przechowywać, nawet do miesiąca. Może osłodzą także nasze rozstanie. Jutro z samego rana wyjeżdżam do Wrocławia na konkurs , a stamtąd na urlop. Trochę się tym denerwuję, bo to mój pierwszy konkurs "na żywo", ale jednocześnie bardzo się cieszę na spotkanie z pozostałymi uczestniczkami znanymi dotychczas tylko z sieci. Mam nadzieję, że wspólnie uda nam się stworzyć wiele smacznych i zdrowych potraw dla dzieci. Ale mi się zrymowało. "
Ciasteczka kakaowe z dżemem porzeczkowym
Składniki na dwie duże blachy:
400g mąki
200g masła
100g cukru pudru
3 żółtka
2 łyżki kakao
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego
200g dżemu porzeczkowego
Usiekać mąkę z masłem do konsystencji kaszy. Dodać pozostałe składniki i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Przy pomocy maszynki wyciskać
ciasteczka bezpośrednio na blachę. Na środku każdego ciasteczka zrobić delikatne wgłębienie i napełnić je dżemem porzeczkowym. Piec 12 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C z włączonym termoobiegiem. Wystudzić na kracie kuchennej. Gotowe ciasteczka przechowywać w metalowym pudełku.