Ciabatta z sezamem

Ciabatta z sezamem

Zdjęcie - Ciabatta z sezamem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czy wiecie o tym, że ciabatta oznacza po włosku pantofel? Nazwa zapewne pochodzi stąd, że te włoskie, białe chlebki mają spłaszczony, wydłużony i płaskawy kształt przypominający kapcie. Chociaż przyznam szczerze, że pewności nie mam, czy nie są to przypadkiem ulubione bułeczki włoskich mężczyzn, którzy są „pod pantoflem” swoich kobiet :)

Odmian ciabatty jest tyle ile regionów Włoch, a może nawet i więcej. Oprócz charakterystycznego kształtu, ich podstawowe składniki to pszenna mąka i drożdże. Istnieją także wersje na bazie przygotowanego wcześniej zaczynu. Ja jednak chciałam Wam pokazać dziś najłatwiejszy przepis na ciabattę, wymagający użycia jedynie suszonych drożdży. To naprawdę proste :)

Z przepisu wychodzi kilkanaście małych chlebków o wielkości bułeczek. Świetnie nadają się następnego dnia po wypieku do grillowania z ulubionymi dodatkami w postaci kanapek panini (ale nie gwarantuję, że ciabatty nie znikną w godzinę).

Zdjęcie - Ciabatta z sezamem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciabatta z sezamem

  • 800 g mąki pszennej (typ 550)
  • 7 g suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 160 ml jogurtu naturalnego
  • 150 ml wody mineralnej
  • 150 ml mleka (u mnie 1,5 %)
  • 2 jajka
  • 70 ml oleju (słonecznikowego lub rzepakowego)
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki sezamu

  1. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy suszone drożdże, mąkę, łyżeczkę cukru, dwie łyżeczki soli – suche składniki dokładnie mieszamy. W rondelku podgrzewamy mleko z wodą (powinny osiągnąć temperaturę ok. 32-36 stopni), odstawiamy. Do misy z suchymi składnikami powoli dolewamy letnie mleko, letnią wodę, dwa jajka, jogurt naturalny i olej. W tym czasie ciasto cały czas mieszamy drewnianą łyżką lub wyrabiamy mikserem przez kilka minut. Jeśli nie mamy miksera, wyciągamy ciasto z misy i przekładamy na obsypaną mąką stolnicę lub blat i wyrabiamy ciasto przez 10 minut. Misę oprószamy mąką i wkładamy do niej wyrobioną kulę z ciasta. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
  2. Po godzinie ciasto ponownie przenosimy na blat oprószony mąką i zagniatamy przez dwie minuty. Ciasto dzielimy na 12 równych części. Każdą kulkę spłaszczamy w ręce i zginamy w pół w taki sposób, w jaki lepimy pierogi. Ciabattę odwracamy łączeniem ku dołowi i formujemy owalny, lekko kwadratowy kształt. Gotową ulepioną bułeczkę kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, gładką stroną ku górze. Czynność powtarzamy 11 razy. Ciabatty przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
  3. Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Każdą ciabattę smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy odrobiną sezamu. Pieczywo wstawiamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni na ok. 20 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce lub pergaminie.

Kategorie przepisów