Ciabata po polsku

Ciabata to włoski biały chleb zrobiony z mąki i drożdży. Każdy region Włoch ma swoja odmianę tego chleba. Ja najbardziej lubię miękką, lekką i puszystą w środku, koniecznie z chrupiącą skórką. Przepis modyfikowałam wiele razy, a teraz robię go właściwie z zamkniętymi oczami. Pierwowzór przepisu zaczerpnęłam od Dorotuś.
Tym razem ciasto upiekłam w keksówce na prośbę mojego dziecka, by „pasowało do tostera”.
SKŁADNIKI:
zaczyn:
8 g świeżych drożdży
200 ml letniej wody
175 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
Drożdże rozpuścić dokładnie z cukrem i 3 łyżkami letniej wody. Mąkę wsypać do miski,dodać rozpuszczone drożdże, resztę letniej wody i dokładnie wymieszać.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.
ciasto:
8 g świeżych drożdży
2 łyżki ciepłego mleka
200 ml ci9epłej wody
2 łyżeczki oliwy z oliwek
ok. 350 g mąki pszennej (chlebowej)
1,5 łyżeczki soli
W naczyniu wymieszać drożdże z letnim mlekiem. Dodać zaczyn, następnie wodę i oliwę, wymieszać. Najlepiej użyć miksera, bo ciasto jest dość luźne i klejące. Stopniowo dodawać mąkę ciągle miksując. Wyrobić jednolite ciasto.
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Ciasto podzielić na 2 części i z pomocą mąki uformować dwa podłużne bochenki lub ułatwić sobie życie wsadzając je do długich keksówek.
Znów odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Piec około 40 minut w temperaturze 190ºC. Bochenki powinny być jasnozłote.
Najlepiej jeść ciepłe i świeże, chlebek po 2 dniach smakuje jedynie dobrze z tostera…
SMACZNEGO:)
