Chutney żurawinowy. Z czerwoną cebulą, jabłkami i imbirem kandyzowanym
Z czerwoną cebulą, jabłkami i imbirem kandyzowanym. Dla fanów mocnych wrażeń smakowych - słodko-ostry, a nawet pikantny. Przykuwa do siebie uwagę nie tylko smakiem i aromatem, ale również pięknym kolorem.
Podobnie jak chutney z czerwonej cebuli, sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, serów, wędlin czy pasztetów. Na święta, ale nie tylko! Już niedługo Sylwester, a chutney to idealne uzupełnienie imprezowych przekąsek.
Składniki:
- 500 g świeżej żurawiny
- 2 czerwone cebule
- 2 nieduże, twarde jabłka (np. ligol)
- pół szklanki octu jabłkowego
- szklanka cukru
- 30 g imbiru kandyzowanego
Żurawinę obmyć i oczyścić. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Jabłka umyć, obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, a następnie w niedużą kostkę.
Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku (lub patelni) o nieprzywierającym dnie. Garnek postawić na palniku ze średnim ogniem i doprowadzić do zagotowania octu. Kiedy ocet zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i smażyć chutney aż do wyparowania całego płynu, w międzyczasie kilkukrotnie mieszając składniki - w zależności od mocy palnika, jak i powierzchni garnka (patelni), może to trwać od godziny do półtorej.
Pod koniec smażenia sprawdzić, czy poziom słodyczy chutney’a nam odpowiada. Wedle uznania można dodać trochę więcej cukru.
Naszykować 3 słoiki o pojemności 0,3 l - umyte i osuszone. Gotowy, jeszcze gorący, chutney przełożyć do słoików, po czym mocno zakręcić pokrywki. Słoki ustawić do góry dnem i pozostawić w tej pozycji na kilkanaście godzin. Tak zapasteryzowany chutney można przechowywać nawet kilka miesięcy.
*** Chutney można dodatkowo wzbogacić suszoną żurawiną. Należy dodać ją po ok. pół godziny od rozpoczęcia smażenia.
Przepis jest częścią e-booka ze świątecznymi przepisami
- przygotowanego we współpracy z ZT Kruszwica S.A oraz serwisem zPierwszegoTloczenia.pl