Chutney z rabarbaru


Kolejny, po konfiturze, przetwór, jaki przygotowałam z wykorzystaniem rabarbaru. Tym razem nieco mniej słodki, ale wciąż korzenny. Smak i aromat został podkręcony dzięki dodatkowi czerwonej cebuli. Nadaje się zarówno do mięs, pasztetów czy serów, jak i do prezentowanej słodkiej wersji - klasycznego połączenia chałki z masłem. Dodaję go dosłownie wszędzie :) Taki chutney to świetny sposób na zachowanie rabarbarowego smaku na dłużej.
Składniki: inspiracja przepisem z bloga Bea w kuchni, po moich zmianach
- 1 kg rabarbaru, już po odcięciu końców
- 600 g czerwonej cebuli
- 600 g cukru
- 150 ml octu jabłkowego
- 2,5 łyżeczki cynamonu
- 2,5 łyżeczki imbiru w proszku
- szczypta pieprzu cayenne
- sól
Rabarbar przepłukać, osuszyć, podcinać końce i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i posiekać w piórka. Wszystkie składniki umieścić w garnku (najlepiej o nieprzywierającym dnie) i gotować przez około 1,5 godziny - co jakiś czas mieszając, aż rabarbar się rozpadnie, a całość zgęstnieje. Jeszcze gorący chutney przełożyć do słoików, dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem.
Z podanych proporcji wychodzi 4-5 średniej wielkości słoików
