Chutney z kabaczka z letnim jabłkiem i ostrym chili

Chutney z kabaczka z letnim jabłkiem i ostrym chili

Dzisiaj proponuję Wam dalszy ciąg przygody z kabaczkiem. 24 sierpnia wspomniałam o przetworach na zimę z udziałem kabaczka w roli głównej. Delikatny bigos z kabaczka już zjedzony ale nadmiar tego wspaniałego i wdzięcznego, dyniowatego owocu przerobiłam na zapasy zimowe. Zawsze fajnie mieć pod ręką smaki lata, które lubimy, kiedy za oknem zimno. Przepis na chutney z kabaczka z letnim jabłkiem i ostrym chili to propozycja na wspomnienie lata i rozgrzewkę na zimowe śniadania, obiady i kolacje. Doskonale komponuje się z wędlinami, każdym rodzajem mięs, warzyw, serami i sosami, jako pikantny dodatek sprawdza się zawsze i bez zastrzeżeń. A z każdym z nich smakuje inaczej i to właśnie czyni go wyjątkowym.

Ilość porcji – 5 słoiczków po 180 g zmiksowanego chytney

Czas wykonania –  30 min.-przygotowanie, 90 min.-gotowanie, 30 min. wekowanie.

Stopień trudności – łatwy

 

Składniki:

  • 1 kg kabaczka ( po wydrążeniu pestek),
  • 1 jabłko,
  • 1 duża cebula,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 1 czerwona papryka,
  • 250 g cukru trzcinowego,
  • 125 ml białego octu winnego,
  • 125 ml białego, wytrawnego wina,
  • 1 łyżka musztardy angielskiej,
  • 1 łyżka świeżego imbiru,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki chili w płatkach

 

Sposób wykonania:

  1. kabaczka myjemy, jeśli jest bardzo wyrośnięty i ma twardą skórę obieramy, kroimy w kostkę,
  2. paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę,
  3. cebulę kroimy w kosteczkę
  4. jabłko myjemy, obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce,
  5. imbir obieramy (najlepiej łyżeczką lub obieraczka do warzyw) następnie ścieramy na tarce,
  6. czosnek obieramy z łupin i kroimy w drobną kosteczkę,
  7. wszystkie składniki wrzucamy do garnka o grubym dnie, doprowadzamy do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia często mieszając aż prawie cały płyn odparuje (około 90 min.)
  8. następnie miksujemy, wkładamy do słoiczków, zakręcamy, słoiczki wstawiamy do wysokiego garnka wyłożonego ściereczka i napełnionego wodą do wysokości 1/3 słoików, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem jeszcze 10-15 min.

 

 Chutney w takiej postaci doskonale nadaje się jako pikantny dodatek do mięs grillowanych

 

Zdjęcie - Chutney z kabaczka z letnim jabłkiem i ostrym chili  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Po zmiksowaniu jest fantastycznym dodatkiem do sosów, pieczonych mięs a także
serów i warzyw

 

Zdjęcie - Chutney z kabaczka z letnim jabłkiem i ostrym chili  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

A w takiej postaci przechowuje go na zimowe wyżerki

 

Zdjęcie - Chutney z kabaczka z letnim jabłkiem i ostrym chili  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 Polecma i życzę smacznego:)

Inne pomysły na dania z kabaczka:

1.  Delikatny bidosik z kabaczka

2.  Placki z kabaczka z łososiem, ricottą i kolorowym pieprzem

 

Zdjęcie - Chutney z kabaczka z letnim jabłkiem i ostrym chili  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów