Chrupkie pieczywo czosnkowe na zakwasie żytnim



Chrupkie pieczywo jest moim zdaniem smaczną alternatywą dla tradycyjnych wypieków. Szczególnie dla osób będących na lekkiej diecie.
Chrupiące chlebki znane ze sklepów nie wszystkim kojarzą się dobrze. Brakuje im smaku i można je porównać do tekturki. Ich skład bywa (chociaż nie zawsze) wątpliwy.
Idealnym rozwiązaniem wydaje się zatem upieczenie ich samodzielnie. Dzięki temu będziemy mieli pewność tego co jemy, a pieczywo w wersji domowej wychodzi niezwykle smaczne.
Jakiś czas temu podzieliłam się przepisem na pieczywo z suszonymi pomidorami i ziarnami. Przypominały one trochę krakersy i spotkały się z pozytywnym odbiorem czytelników.
Tym razem przygotowałam przepis na takie pszenno-razowe pieczywo, wykorzystując do tego zakwas żytni. A żeby smakowały jeszcze lepiej, przygotowałam je z czosnkiem.
Idealne do chrupania!
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 250 g mąki pszennej razowej typ 2000
- 250 g mąki pszennej typ 650
- 50 ml oliwy
- 250 ml letniej wody
- 2 łyżeczki soli
- szczypta cukru
- 2 ząbki czosnku + 3 łyżki oliwy
- Mąki mieszamy ze sobą. Dodajemy aktywny zakwas, sól, cukier i posiekany drobno ząbek czosnku. Zaczynamy wlewać letnią wodę z oliwą i wyrabiać ciasto, jedynie do połączenia składników. Po ok. 2 minutach przekładamy je do naoliwionej misy, przykrywamy folią spożywczą i stawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 h.
- W tym czasie 3 łyżki oliwy mieszamy z posiekanym ząbkiem czosnku. Odstawiamy.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy cienko ciasto na prostokąt o wymiarach 30x50 cm. Ostrym nożem dzielimy na kwadraty o wymiarach ok. 10x10 cm.
- Przekładamy je na blachę wyłożoną pergaminem, kładziemy w odstępach i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.
- Po tym czasie wierzch przyszłych chlebków smarujemy wcześniej przygotowaną oliwą z czosnkiem.
- Piekarnik nagrzewamy w termoobiegu do 250 stopni. Na dnie stawiamy miseczkę z kostkami lodu.
- Wkładamy blaszkę do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach wyłączamy termoobieg, nastawiamy program pieczenia góra-dół i ustawiamy temperaturę 200 stopni. Chrupkie pieczywo dopiekamy jeszcze 10 minut, aż się zarumieni.