Chrupiący omlet

Omlet jaki jest, każdy widzi.
Przepis na taką wersję, bardzo gospodarną, bo wykorzystującą czerstwe pieczywo i resztki wędliny znalazłam daaawno temu w maminym "Poradniku Domowym" ;) Wypróbowałam, ale cała idea "chrupania" okazała się niewypałem. W oryginalnej wersji szynkę podsmażało się z bułką pokrojoną w kosteczkę, a potem zalewało jajkami. Na chłopski rozum można było skumać, że grzanki nasiąkną jajkiem, zanim ten zdąży się ściąć w omlet.
Przepis trzeba było więc zmienić...

CHRUPIĄCY OMLET
3 jajka,
niecała pszenna bułka (może być czerstwa),
2 plastry boczku lub szynki,
2 plastry żółtego sera,
2 łyżki masła,
przyprawa ziołowo-czosnkowa "Grzanki Złociste" Kamisu,
sól, pieprz
Na patelni rozgrzać łyżkę masła i zrumienić na nim pokrojoną w kostkę i posypaną przyprawą bułkę. Gdy grzaneczki będą chrupkie, odłożyć je gdzieś na bok, a na patelni rozgrzać drugą łyżkę masła. Jaja roztrzepać i wymieszać razem z pokrojoną na paseczki wędliną i serem, doprawić solą i pieprzem. Wylać na patelnię, nakryć pokrywką i usmażyć omlet, nie odwracając go. Gdy górna powierzchnia będzie już prawie ścięta, posypujemy ją grzankami. Gdy omlet będzie gotowy, przekładamy go na talerz, składając na pół.
Świetnie smakuje z sałatką z pomidorów i cebulki.
A to wszystko z okazji Festiwalu Jajka, który zorganizowała Cytryna:

Przepis na taką wersję, bardzo gospodarną, bo wykorzystującą czerstwe pieczywo i resztki wędliny znalazłam daaawno temu w maminym "Poradniku Domowym" ;) Wypróbowałam, ale cała idea "chrupania" okazała się niewypałem. W oryginalnej wersji szynkę podsmażało się z bułką pokrojoną w kosteczkę, a potem zalewało jajkami. Na chłopski rozum można było skumać, że grzanki nasiąkną jajkiem, zanim ten zdąży się ściąć w omlet.
Przepis trzeba było więc zmienić...

CHRUPIĄCY OMLET
3 jajka,
niecała pszenna bułka (może być czerstwa),
2 plastry boczku lub szynki,
2 plastry żółtego sera,
2 łyżki masła,
przyprawa ziołowo-czosnkowa "Grzanki Złociste" Kamisu,
sól, pieprz
Na patelni rozgrzać łyżkę masła i zrumienić na nim pokrojoną w kostkę i posypaną przyprawą bułkę. Gdy grzaneczki będą chrupkie, odłożyć je gdzieś na bok, a na patelni rozgrzać drugą łyżkę masła. Jaja roztrzepać i wymieszać razem z pokrojoną na paseczki wędliną i serem, doprawić solą i pieprzem. Wylać na patelnię, nakryć pokrywką i usmażyć omlet, nie odwracając go. Gdy górna powierzchnia będzie już prawie ścięta, posypujemy ją grzankami. Gdy omlet będzie gotowy, przekładamy go na talerz, składając na pół.
Świetnie smakuje z sałatką z pomidorów i cebulki.
A to wszystko z okazji Festiwalu Jajka, który zorganizowała Cytryna:
