Chrupiące, rabarbarowe muffiny

To jeden z najfajniejszych przepisów na muffiny jakie znalazłam.
Nie dość, że z rabarbarem, to na dodatek z kruszonką... są słodkie, kwaśne i chrupiące.


Kruszonka:
150 g mąki
75 g cukru
75 g zimnego masła
Muffiny:
250 g rabarbaru
2 jajka
75 g cukru waniliowego
200 ml mleka
100 ml oleju słonecznikowego
szczypta soli
250 g mąki
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania muffinów
Rabarbar trzeba umyć, obrać i pokroić na małe kawałki ale nie za małe - to nie może być pulpa. Jajka, cukier, mleko, olej i sól wymieszać w dużej misce - stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do foremek na muffiny i powtykać w nie rabarbar. Na koniec utrzeć palcami kruszonkę - z mąki, cukru i masła - następnie posypać nią muffiny.
Muffiny piekłam w piekarniku rozgrzanym do 185 stopni przez ok 30-40 minut albo do momentu aż kruszonka się zarumieniła.
Przestudzone muffiny posypałam cukrem-pudrem.
Czegoś mi jednak w tych muffinach zabrakło - tego małego "czegoś" - myślę, ze to mogła być skórka pomarańczowa...
Nie dość, że z rabarbarem, to na dodatek z kruszonką... są słodkie, kwaśne i chrupiące.


Kruszonka:
150 g mąki
75 g cukru
75 g zimnego masła
Muffiny:
250 g rabarbaru
2 jajka
75 g cukru waniliowego
200 ml mleka
100 ml oleju słonecznikowego
szczypta soli
250 g mąki
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania muffinów
Rabarbar trzeba umyć, obrać i pokroić na małe kawałki ale nie za małe - to nie może być pulpa. Jajka, cukier, mleko, olej i sól wymieszać w dużej misce - stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do foremek na muffiny i powtykać w nie rabarbar. Na koniec utrzeć palcami kruszonkę - z mąki, cukru i masła - następnie posypać nią muffiny.
Muffiny piekłam w piekarniku rozgrzanym do 185 stopni przez ok 30-40 minut albo do momentu aż kruszonka się zarumieniła.
Przestudzone muffiny posypałam cukrem-pudrem.
Czegoś mi jednak w tych muffinach zabrakło - tego małego "czegoś" - myślę, ze to mogła być skórka pomarańczowa...