Chrupiące placki z batatów i selera – placki ziemniaczane inaczej

Prawidłowo usmażone są chrupiące i niemal kruszą się w dłoni – takie lubię najbardziej. Do ich przygotowania nie trzeba wiele składników, ani czasu. Lubią je zarówno dorośli, jak i dzieci. Smakują świetnie jako podstawa dania, z dodatkiem sosu czosnkowego lub kremowego jogurtu, albo dodatek do mięsnego sosu. Jeśli zaistnieje taka potrzeba, można przygotować także bezglutenową wersję takich placków – wystarczy mąkę pszenną w przepisie zastąpić mąką kukurydzianą. Ta niewielka zmiana nie będzie miała znaczącego wpływu ani na smak, ani na konsystencję.
W mojej mięsnej wersji połączyłam te niecodzienne placki ziemniaczane z ragout z mięsa mielonego w orientalnej, pikantnej wersji z chili i garam masalą. Przepis na mięsny sos do placków pojawi się w następnym wpisie.

Odmieniona wersja placków ziemniaczanych - chrupiąca i w orietnalnym stylu.
Rodzaj Dania: Danie główne, Wegetariańskie Kuchnia: Wegetariańska Ilość Porcji: 4 porcje Składniki- 500 g batatów
- 300 g selera korzeniowego
- 70 g pora
- 2 jajka
- 50 g mąki pszennej ok 1/3 szklanki
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 ml oleju do smażenia
- świeża kolendra do podania
-
Bataty i selera obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub za pomocą spiralizera. Pora pokrój cienko i dodaj do pozostałych warzyw.
-
Do startych warzyw dodaj 2 jajka oraz mąkę pszenną i przyprawy. Wymieszaj dokładnie. Uzyskujemy w ten sposób warzywa obklejone mączno-jajeczną mieszanką, a nie zanurzone w cieście.
-
Na patelni rozgrzej olej. Wykładaj po porcji warzyw i smaż na złoty kolor z obu stron. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
-
Przed podaniem posyp świeżą kolendrą. Podawaj z jogurtem, sosem czosnkowym lub mięsnym ragout.
W wersji bezglutenowej zastąp mąkę pszenną mąką kukurydzianą (żółtą mąką, nie skrobią).



