Chrupiące gofry ziemniaczane

Składniki:
- ok 800 g ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki oleju lub roztopionego masła
- 2 jajka
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach (jak na placki ziemniaczne) dodajemy, jajka, tłuszcz, mąkę, sól i pieprz. Mieszamy całość. Przekładamy do rozgrzanej gofrownicy i pieczemy ok 8-10 minut (w zależności od mocy gofrownicy). Studzimy na kratce i podajemy z ulubionymi dodatkami. My ostatnio jedliśmy z serkiem kanapkowym i kawałkami wędzonego łososia.
Przy okazji chciałam Wam polecić świetną gofrownicę marki Adler za moim zdaniem rozsądne pieniądze - testuję ją już od kilku miesięcy i jestem bardzo zadowolona. Dzięki dużej mocy - zwykłe gofry i to 4 jednocześnie wypieka w 5 minut, a te ziemniaczane, które wymagają dłuższego pieczenia w 8 minut. Gofrownicę możecie zamówić tutaj *link afiljacyjny

