Chrrrupiąca sałatka z wiosennych warzyw, pestek dyni i nerkowców
 
            Ostatnio większość moich sałatek jest improwizowana. Ta również :) W zasadzie jest to efekt sprzątania lodówki ;) Sałatka jest lekka i barrrdzo chrrrupiąca. Warzywa zapewniają zastrzyk witamin, a nerkowce i pestki dyni wzbogacają posiłek w składniki mineralne i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Pyszne i zdrowe – po prostu! 
 Doskonale nadaje się jako samodzielna przekąska albo sałatka do potraw z grilla.
 
  
 
 SAŁATKA Z WIOSENNYCH WARZYW, PESTEK DYNI I NERKOWCÓW
 (3 porcje)
 ½ główki sałaty lodowej,
 1 garść miksu sałat,
 1 garść rukoli,
 1 kalarepka,
 ½ ogórka,
 5-6 rzodkiewek,
 1 mała marchewka,
 garść orzeszków nerkowca,
 garść pestek dyni,
 2 łyżki oliwy,
 1 łyżka soku z cytryny,
 sól i pieprz
 
 Sałaty i rukolę umyć, osuszyć i włożyć do miski.
 Kalarepkę i ogórka obrać i pokroić w kostkę. Rzodkiewki pokroić w ćwiartki, a obraną marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa włożyć do miski z sałatą i wymieszać.
 Pestki dyni i orzeszki podprażyć razem na suchej patelni i posypać nimi sałatkę.
 Oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz wymieszać razem i tak powstałym sosem polać sałatkę.
 
 
 
 
            