Chowder z łososiem
            
 
 
 Plany. Już nie planuję tyle, co kiedyś. Jeszcze nie tak dawno potrafiłam snuć plany na kilka lat w przód. Żyć nimi i kreślić w wyobraźni coraz to nowe pomysły na przyszłość, coraz to nowe miejsca gdzie pojadę i co będę robić. Aż w końcu wszystko zaczynało mi się mieszać, co zaplanowałam na kiedy i jakiej okazji nadałam najwyższy priorytet. Planowałam, planowałam ... a to, co tu i teraz umykało bezpowrotnie. Już nie planuję na lata. 
 Chyba wyrosłam. 
 Cieszę się tym, co tu i teraz. Drobiazgami. Jajkiem z podwójnym żółtkiem i tym, że kaczkom smakuje mój chleb. Małymi wielkimi rzeczami dnia codziennego. I dobrze mi z tym. 
 
 Planowanie ograniczyłam do kilku tygodni, najwyżej pół roku. Dziś, przy porannej kawie, z ołówkiem w ręku planowałam co w tym roku posadzę na balkonie. Mam już zamówienie od mojego dziecka na truskawki. Ale w tym roku chciałabym mieć na balkonie coś innego niż pomidory, sałatę, koperek ... może ktoś podpowie mi coś nietypowego, jadalnego co można by posadzić na balkonie? 
 
 Zostawiam Was dziś z błyskawiczną, pyszną zupą, którą Lucinda Scala Quinn gotowała u Marthy Stewart. 
 Chowder z łososiem. Trochę ją zmieniłam, nie dodając bulionu rybnego, bo nie miałam. Dałam bulion warzywny. Dzięki temu zupa ma jedynie delikatny rybny posmak, tylko za sprawą łososia. Wyszła naprawdę bardzo dobra i myślę, że następnym razem również zostanę przy bulionie warzywnym. 
 
 
 
 Chowder z łososiem
 obiad jednogarnkowy
 na podstawie - Chowder, Lucinda Scala Quinn
 
 2 łyżki oleju
 1 cebula drobno pokrojonej
 biała część pora (plasterki) 
 sól, pieprz
 3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
 2 marchewki pokrojone w kostkę
 1,5 l bulionu warzywnego
 400 g świeżego łososia pokrojonego w sporą kostkę (bez skóry)
 ½ szkl. słodkiej śmietany 18%
 kilka łyżek świeżego koperku
 
Cebulę i por dusić na oleju na małym ogniu 6-8 minut. W trakcie posypać solą. Dodać ziemniaki, marchewkę i bulion. Gotować 8 minut. Dodać łososia i gotować jeszcze trzy minuty. Dodać śmietanę, koperek, doprawić solą i pieprzem.