Chowder z krewetkami

Chowder z krewetkami

Zdjęcie - Chowder z krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z dwa tygodnie temu jadłam w restauracji naprawdę dobry chowder, od tamtej chwili chodził za mną smak tej gęstej, śmietanowej zupy rybnej. Musiałam jak najszybciej ugotować duży jej gar!

Zdjęcie - Chowder z krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do mojej wersji użyłam składników, które akurat (szczęśliwym zbiegiem okoliczności) miałam w lodówce: filetów tilapii, krewetek i szynki szwardzwaldzkiej. Możecie wykorzystać jednak inną rybę (dorsza,  morszczuka, mirunę) i dowolny boczek/szynkę.

Zdjęcie - Chowder z krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli nigdy nie przyrządzaliście w ten sposób zupy rybnej, szczerze zachęcam- to zupełnie nowa jakość!

Zdjęcie - Chowder z krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3 duże porcje

Zdjęcie - Chowder z krewetkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

W rondlu o grubym dnie rozgrzej odrobinę oleju, usmaż na chrupko pokrojoną w paseczki szynkę. Przełóż na talerzyk.

Na tym samym tłuszczu zeszklij posiekany por.

Jeśli używasz świeżych krewetek w skorupkach, dodaj je na patelnię, zalej bulionem i gotuj 2 minuty. Wyjmnij, obierz ze skorupek. Jeśli używasz krewetek już obranych,  dodaj je pod koniec gotowania, razem z rybą.

Dodaj pokrojone w kosteczkę, obrane ziemniaki, zalej bulionem i gotuj do miękkości. Wyjmij z garnka połowę ugotowanych ziemniaków. Do reszty płynu w garnku dodaj śmietankę, zmiksuj na gładki krem.

Do zupy włóż pokrojoną w ok. 2 cm kawałki rybę oraz krewetki i ponownie wcześniej przygotowane ziemniaki i szynkę. Gotuj 3-4 minuty. Dopraw do smaku. Podawaj z koperkiem.

Kategorie przepisów