Chow mein z wieprzowiną, warzywami i pędami bambusa
Kolejny improwizowany przepis na chow mein, czyli chińskie danie z makaronu smażonego z rozmaitymi dodatkami. Tym razem jest to makaron z wieprzowiną, chrupiącymi warzywami i pędami bambusa oraz aromatycznym sezamem. Taki obiad robi się naprawdę szybko, nie trzeba więc długo stać przy gorącej kuchence, co ma niebagatelne znaczenie przy takich upałach, jakie ostatnio mamy ;)
CHOW MEIN Z WIEPRZOWINĄ, WARZYWAMI I PĘDAMI BAMBUSA
(2 porcje)
- 160g chińskiego makaronu jajecznego,
- 200-250g polędwiczki wieprzowej,
- 50g pędów bambusa pokrojonych w słupki (ze słoika)
- 1 mała marchewka,
- ½ czerwonej papryki,
- 5 kolb marynowanej mini kukurydzy,
- ½ cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
- mały kawałek papryczki chili,
- 1 łyżeczka oleju sezamowego,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka sezamu,
- olej z orzeszków ziemnych lub rzepakowy do smażenia,
- świeża kolendra do posypania
Sezam uprażyć na suchej patelni, aż zacznie robić się lekko rumiany i pachnący. Odstawić.
przygotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z olejem sezamowym.
Mięso pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w piórka, marchewkę w zapałkę, paprykę w paseczki. Chili i czosnek posiekać. Mini kukurydzę osączyć i przekroić wzdłuż na połówki.
W woku rozgrzać odrobinę oleju. Gdy będzie bardzo gorący, wrzucić mięso i smażyć, aż zacznie się rumienić. Przełożyć na talerz, a do woka wlać jeszcze łyżkę oleju, a gdy się rozgrzeje, wrzucić cebulę, czosnek, chili, marchewkę i paprykę. Smażyć, mieszając, przez 2-3 minuty. Dodać mięso, sos sojowy i makaron. Wszystko razem smażyć jeszcze przez 1-2 minuty. Na koniec posypać sezamem i listkami kolendry.