Chow mein z kurczakiem


Podstawowym składnikiem chińskiego dania chow mein jest makaron, a pozostałe dowolne składniki daje się w małych ilościach. Mogą to być różne warzywa, grzyby, mięso, krewetki, wybór zależy od nas.
Składniki:
225g chińskiego makaronu jajecznego
225g piersi z kurczaka
1 marchewka
1 czerwona papryka
100g kiełków fasoli mung
1 łyżka wina ryżowego
2 łyżki sosu sojowego
Wykonanie:
Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś z kurczaka pokroić na niewielkie kawałki. Marchew i paprykę pokroić, najlepiej w słupki. W woku albo na patelni z półokrągłym dnem rozgrzać odrobinę oleju. Smażyć kurczaka przez około 4 minuty. Dodać marchewkę i smażyć kolejne 2 minuty. Następnie dodać pozostałe składniki i dusić przez około 2 - 3 minuty. Dodać gotowy makaron i mieszając gotować jeszcze 2 minuty. Od razu podawać.

Na podstawie przepisu z książki J. Ferguson pt. "Kuchnie świata".