Chłopskie jadło z rozmarynem i boczkiem

Chłopskie jadło z rozmarynem i boczkiem

Zdjęcie - Chłopskie jadło z rozmarynem i boczkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Czy od czasu do czasu można zjeść coś przygotowanego z produktów niekoniecznie lekkostrawnych i dietetycznych? Chyba można....
Ten posiłek zawiera sporo tłuszczu i kalorii, wątroba być może średnio się ucieszy, ale aromat dania jest taki, że od razu człowiek robi się głodny. W mojej subiektywnej ocenie zaliczam tego kurczaka do posiłków poprawiających nastrój. „Aromaterapia” na bazie wędzonego boczku czasami jest mi potrzebna. Czasem jest to czekolada, a czasem wędzony boczek!
Przepis z gazetki reklamowej „Somerfield”. Trochę w nim pozmieniałam.


Kurczak z rozmarynem i boczkiem
4 porcje

0,5 kg ziemniaków średniej wielkości
2 łyżki oliwy z oliwek
1 średnia cebula
1 duży ząbek czosnku
2 podwójne piersi z kurczaka
sól i pieprz
55 g wędzonego boczku
1 gałązka świeżego rozmarynu
szczypiorek

Ziemniaki obrać i pokroić na 4 lub 6 części (w zależności od wielkości). Gotować w osolonej wodzie 8-10 min. Mają być lekko twarde. Odlać.
W międzyczasie zagrzać oliwę na patelni i zeszklić cebulę. Smażyć 2-3 min. Dodać czosnek przepuszczony przez praskę. Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki, posypać solą i pieprzem i dorzucić na patelnię. Smażyć około 5 min. Następnie dodać pokrojony w kostkę boczek, ziemniaki i listki rozmarynu (ja dałam 20 listków, bo rozmaryn łatwo może zepsuć danie, jak się da za dużo, ale można próbować potrawę i dorzucać stopniowo po kilka nowych). Wszystko razem smażyć jeszcze kilka minut. Wyłożyć na talerz i posypać szczypiorkiem.

Kategorie przepisów