Chłodnik z botwinki z buraczkami

Chłodnik na bazie kefiru i jogurtu naturalnego z bukietem świeżych, chrupiących warzyw. Chłodnik z botwinką, buraczkami, ogórkiem gruntowym, rzodkiewkami i koperkiem. Orzeźwiająca zupa botwinkowa na zimno, prosto z lodówki. W trakcie upałów przyrządzanie zupy nie przysporzy kłopotów, pochłania niewiele pracy w kuchni, po przygotowaniu schłodzi nas zamiast ogrzać. Chłodnik jest zupą lekką, świeżą, małokaloryczną. Koniecznie musi być podany z jajkiem ugotowanym na twardo, które bardzo pasuje do smaku botwinkowej zupy.


Danie: Zupa
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Ilość: 4 porcje
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 10 min.
Kalorie: 80 kcal
Chłodnik z botwinki z buraczkami. Zimna zupa na bazie kefiru i jogurtu naturalnego, z botwinką, ogórkiem, rzodkiewką i koperkiem.
Składniki:- CHŁODNIK
1 pęczek botwinki
3 buraczki
1 ogórek gruntowy
3 dorodne rzodkiewki
pół pęczka koperku
3 duże ząbki czosnku
330 g schłodzonego kefiru
400 g zimnego jogurtu naturalnego
cukier, sól i mielony pieprz
300 ml wody
150 ml bulionu
- DEKORACJA
4 jajka z wolnego wybiegu
plasterki ogórka i rzodkiewki
gałązki koperku
Sposób przygotowania:
- Botwinkę umyj dokładnie chłodną wodą. Posiekaj łodyżki, listki, 2 buraczki obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Moja botwinka jest dorodna i posiada 3 dość duże buraczki, jeśli używasz młodej botwinki z maluśkimi buraczkami, musisz dołożyć do przepisu jeszcze 3 zwykłe buraki średniej wielkości.
- Pokrojone składniki przełóż do garnka, zalej 300 ml wody i gotuj przez około 10 minut. Po tym dodaj do wywaru bulion, 1 łyżkę cukru, 1/2 łyżeczki soli i dużo pieprzu. Wszystko razem wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
- 1 pozostałego buraka i ogórka obierz ze skórki i pokrój w równą, drobną kostkę. Rzodkiewkę pokrój podobnie, a koperek posiekaj drobno. Czosnek przepuść przez praskę rozdrabniając go.
- Surowe warzywa zalej wystudzonym bulionem z botwinką. Połącz z mieszaniną kefiru i jogurtu naturalnego. Ostatecznie dopraw do smaku solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę do mocnego schłodzenia i przesiąknięcia smaków.
- Chłodnik podawaj na zimno przyozdobiony gałązką koperku, plasterkami ogórka i rzodkiewki oraz połówkami jajek na twardo (surowe jajka włóż do zimnej wody, zagotuj, od momentu rozpoczęcia wrzenia wody gotuj 7-8 minut). Jajka ugotowane na twardo wyśmienicie komponują się z botwinkowym chłodnikiem.
ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.
Instagram @prostepesto
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePestoPolub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto