Chłodnik ogórkowy z krewetkami
            W upalne dni przeważnie nie chce się nam jeść nic gorącego i 'konkretnego', dlatego ten lekki chłodnik jest idealny na takie właśnie dni. Smak ogórka i pomidora doskonale się razem przeplatają, a do tego krewetki, które uwielbiam... :) Jeśli i Wy jesteście fanami krewetek i chłodników, polecam przepis do wypróbowania :) 
 
 
 
 CHŁODNIK OGÓRKOWY Z KREWETKAMI 
 (2 porcje) 
 300g jogurtu greckiego light, 
 200ml bulionu warzywnego lub rybnego, 
 100ml soku pomidorowego, 
 1 długi ogórek, 
 100g mrożonych gotowanych krewetek, 
 1 łyżka posiekanej mięty, 
 sól i pieprz, 
 plastry ogórka i mięta do dekoracji, 
 kostki lodu 
 
 Krewetki rozmrozić, przelać wrzątkiem na sitku i odstawić. 
 Ogórek obrać, pokroić w kostkę i zmiksować blenderem razem z bulionem. Dodać jogurt oraz sok pomidorowy, ponownie zmiksować lub wymieszać trzepaczką. Dodać drobno posiekaną miętę, doprawić solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce co najmniej 2 godziny. 
 Przed podaniem dodać kilka kostek lodu i udekorować świeżą miętą oraz plastrami ogórka. 
 
 
 (na podstawie przepisu z książki „Kuchnia dietetyczna” z moimi małymi zmianami)