Chłodnik litewski

Jedna fala upałów za nami, ale to nie znaczy że już koniec ciepłych dni. Przecież lato dopiero przed nami! Zatem zapiszcie przepis w ulubionych i przygotujcie gdy będzie odpowiedni dzień. Smacznego!
- 0,75l maślanki naturalnej
- 1 ogórek krótki
- 1 burak
- pęczek rzodkiewek
- ½ pęczka koperku
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- 3-4 jajka
Buraka gotuję w skórce do miękkości. Jajka gotuję na twardo.
Ogórka myję, obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.
Rzodkiewki myję, odcinam ogonki i liście, kroję w kostkę.
Wystudzonego buraka obieram i kroję w kostkę.
Koperek siekam.
Do maślanki dodaję wszystkie warzywa, koperek, sól, pieprz i cukier. Mieszam i schładzam w lodówce.
Podaję ze świeżym koperkiem i jajkiem na twardo.