Chlebowe kulki

Dzisiaj kolejny odcinek cyklu „Co zrobić z chleba”. Poprzednie przepisy wykorzystujące w kreatywny sposób czerstwe pieczywo możecie znaleźć tutaj.
Tym razem postawiłam na coś naprawdę pysznego i szybkiego do przygotowania. Do tego słodkiego, w końcu zaczyna się weekend, więc deser się należy
Wystarczy namoczyć chleb w mleku, odsączyć go z płynu i zmiksować z bananem. Do masy dodać mąkę oraz płatki owsiane, aby można było uformować kształtne kulki.
Kuleczki obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem i obsmażamy krótko na patelni.
Deser jest niezwykle pyszny i zaskakujący w swojej formie. To coś pomiędzy tostami francuskimi, chlebowymi pralinami a małymi pączkami. Przepyszne!
- 200 g czerstwego chleba
- 200 ml mleka
- banan
- 80 g mąki pszennej
- 5 łyżek płatków owsianych
- 50 g cukru
- łyżeczka cynamonu
- kilka łyżek masła lub oleju roślinnego
- Chleb kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, zalewamy zimnym mlekiem i zostawiamy na 5 minut.
- Następnie odsączamy z mleka i wrzucamy do naczynia malaksera. Dodajemy posiekanego banana i miksujemy na gładką masę.
- Dodajemy mąkę oraz płatki owsiane, dokładnie mieszamy.
- Z utworzonej masy formujemy okrągłe kuleczki. Obtaczamy je w cukrze wymieszanym z cynamonem i obsmażamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
- Serwujemy na ciepło lub na zimno z cynamonowym cukrem.