Chlebek pita - orkiszowy, pełnoziarnisty


Chlebek pita to jeden z najstarszych rodzajów chleba przygotowywany przez człowieka. Prawdopodobnie pochodzi ze starożytnej Syrii. Popularny w krajach arabskich i tak jest tam nazywany: libański, syryjski lub arabski chleb.
Pita to placek z drożdżowego ciasta, który podczas pieczenia pęcznieje tworząc kieszonkę na farsz. Kieszonka napełniona farszem mięsnym lub warzywnym fajnie trzyma nadzienie i nic nie wypadnie podczas jedzenia.
Chlebek bardzo prosty do przygotowania w domu. Z kupnym nie ma się co równać. Polecam zdrowszą wersję, z mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Chlebki są nie tylko zdrowsze, ale i bardziej syte, bo pełne błonnika.
Bardzo dawno go nie piekłam, także zajadaliśmy się nim, a nafaszerowny falaflem (przepis jutro!) i warzywami smakował wyśmienicie. Polecam!
Składniki na 6 chlebków:

2/3 szklanki letniej wody
2 łyżki oleju
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 czubata łyżeczka drożdży instant
Wykonanie:
- wszystkie składniki odmierzyć i umieścić w misie robota. Zagnieść hakiem gładkie ciasto. Przykryć misę folią spożywczą i odstwić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
- gdy ciasto podwoi objętość, wyjąć z miski, powtórnie zagnieść, podzielić na 6 równych kawałków, następnie uformować 6 kulek. Każdą kulkę lekko spłaszczyć i pozostawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką
- kulki rozwałkować na placki nie grubsze niż kilka mm o średnicy około 15 cm
- piec w 250`C około 8 minut, aż się napuszą i lekko zrumienią. Im wyższa temperatura pieczenia, tym gwałtowniej rośnie ciasto i powstaja bardziej spektakularne kieszonki
- kroić po przestudzeniu i napełniać, czym dusza zapragnie
