Chlebek odrywany



Składniki:
3 szklanki mąki
7 g suszonych drożdży (1 opakowanie)
60 g rozpuszczonego masła
ok. 1 szklanki ciepłego mleka
2 duże jaja
1 łyżka cukru
1 płaska łyżeczka soli
1 żółtko do posmarowania
Farsz:
duży pęczek natki pietruszki (lub inne zioła)
kilka rozgniecionych ząbków czosnku
1/2 szklanki tartego parmezanu
100 g miękkiego masła
Sposób przygotowania:
Mąkę wsypać do ogrzanej miski, dodać drożdże, sól i cukier. Wymieszać, dodać mleko, jajka i olej. Zagnieść elastyczne ciasto (8 - 10 min mikserem), przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (ok. godziny). Zrobić farsz: wymieszać masło z serem, natką i czosnkiem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować w prostokąt o grubości ok. pół centymetra. Posmarować farszem, a następnie pokroić wzdłuż, na mniej więcej równe pasy o szerokości keksówki. Każdy z nich pokroić na kwadraty. Powinno wyjść kilka stosików złożonych z kwadratów.
Keksówkę natłuścić (żeby papier się przykleił) i wyłożyć papierem do pieczenia. Ustawić pionowo i włożyć do niej wszystkie stosiki ciasta. Jeśli nie wypełnią całej foremki nie należy się przejmować. Kiedy ciasto podrośnie, wszystko się wyrówna.
Chlebek odstawić w ciepłe miejsce na około 35 - 40 minut, a następnie posmarować wierzch roztrzepanym żółtkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 50 minut, aż będzie rumiany (sprawdzić patyczkiem, czy upiekł się w środku).
Przepis, który mnie zainspirował.
Smacznego :)