CHLEBEK DYNIOWY
Pulchny i delikatny chlebek dyniowy, chociaż najlepszy ze świeżej dyni ale niestety zarazie jeszcze jej nie ma oj nie mogę się jej doczekać, bardzo lubię świeży i cieplutki chlebek który podczas pieczenia uwodzi nas swoim zapachem polecam :-)
300 g MIĄŻSZU DYNI (rozmrożonego lub ze słoika odciśnięty z wody )
1 JAJKO
1 SZKLANKA MLEKA (250 ml)
7 g SUCHYCH DROŻDŻY LUB ŚWIERZYCH 25 g
5 SZKLANKI MAKI PSZENNEJ
15 g BRĄZOWEGO CUKRU (1 łyżka)
1 g SOLI
Mleko lekko podgrzej następnie rozpuść w nim cukier wymieszaj w nim sól i dodaj miąższ dyni - połącz na jednolita masę. Teraz wsyp suche drożdże lub świeże rozkruszone oraz powoli dosypuj mąkę wyrabiając ciasto. Ciast musi być sprężyste i niezbyt klejące. Po połączeniu się wszystkich składników wyrabiaj ok 10 minut, przełóż je do miski wysmarowanej oliwą i przykryj ściereczką - postaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinkę, musi podwoić swoją objętość. Gdy ciasto już wyrośnie wyjmij je z miski i przerób wyrabiając kolejne 5 minut. Wysmaruj blaszkę oliwą i włóż do niej ciasto przykryj ściereczką i znowu odstawa do wyrośnięcia, gdy podrośnie do 3/4 wysokości blaszki posmaruj je oliwą, nagrzej piekarnik do 180 C i piec ok 40-50 minut na złoty kolor zrób jeszcze próbę pieczenia włóż wykałaczkę w środek chlebka i pozostaw na 5 sekund - wyjmij jeśli jest suchy to znaczy że chlebek jest upieczony. Pozostaw jeszcze w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok 5 minut. Chlebek studzić na kratce.
Smacznego