Chlebek cukiniowy

Chlebek cukiniowy to prawdziwie wakacyjny przepis!
Nie tylko dlatego, że jego głównym składnikiem nadającym charakterystycznego smaku jest młoda, letnia cukinia. Ale także dlatego, że wykonanie tego chlebka jest banalnie proste.
W takim razie idelnie się wpisuje w schemat wakacyjnego, leniwego gotowania.
Wystarczy bowiem godzina, by go upiec i kilka akcesoriów kuchennych. Chlebek nie jest drożdżowy, bo drożdże zastepuje soda oczyszczona (lub proszek do pieczenia), która sprawia, że rośnie podczas pieczenia.
Dzięki temu robi się go szybko i nie trzeba go wyrabiać przez 10 minut ręcznie lub mikserem. Wystarczy tarka na cukinię, miska, łyżka i foremka.
Naprawdę warto spróbować, bo nie wymaga wiele wysiłku, a jest lekki i pyszny
- 450 g cukinii
- 330 g mąki pszennej (u mnie typ 650)
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka soli
- 2 jajka
- 90 g cukru
- 90 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- Umytą cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i zostawiamy na kilka minut na sicie, aby puściła sok.
- Do miski wsypujemy dosączoną z soku startą cukinię. Dodajemy oliwę i mieszamy.
- Następnie dodajemy cukier i rozbełtane dwa jajka, krótko mieszamy.
- Dosypujemy przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i solą.
- Dokładnie mieszamy wszystkie składniki do połączenia (ok. 1-2 minuty).
- Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przygotowanym ciastem (powinno sięgać 3/4 wysokości formy).
- Chlebek pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
- Wbijamy w ciasto drewniany patyczek i sprawczamy, czy jest suchy – jeśli tak, chlebek jest upieczony.
- Wcyiągamy go z piekarnika i formy, studzimy przez podaniem.