CHLEBEK BANANOWY Z MANGO

CHLEBEK BANANOWY Z MANGO

Zdjęcie - CHLEBEK BANANOWY Z MANGO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Lubię takie wilgotne ciasto-chlebki. Ten jest z bananami i mango , ale w smaku jednak dominuje banan. Do tego jeszcze dodatki w postaci rodzynków i orzechów oraz przyprawy: cynamon i gałka muszkatołowa. Tym razem nie dałam orzechów , bo akurat nie miałam , a m-żonek i tak woli rodzynki , ale następnym razem nie odpuszczę , bo uwielbiam je w tego typu wypiekach (zresztą nie tylko w takich ;-) Przepis wypatrzyłam na stronie Ireny i Andrzeja , którzy to już od jakiegoś czasu wędrują z widelcem przez kuchnie obu Ameryk.

Składniki:
- 1 kostka masła
- 1 i 1/4 szkl. brązowego cukru
- 3 jajka
- 3 szkl. mąki z proszkiem do pieczenia (dałam zwykłą mąkę i 3 czubate łyżeczki proszku)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1 i 1/2 szkl. rozgniecionych widelcem bananów
- 1 małe rozgniecione mango (moje nie było aż tak mocno dojrzałe , więc najpierw pokroiłam je na drobne kawałeczki , a potem co się dało rozgniotłam widelcem)
- 1 szkl. jasnych rodzynek (dałam ciemne)
- 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich (tym razem nie dawałam , ale polecam)

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę , dodając po jednym jajku.
Mąkę wymieszać z solą , cynamonem i gałką muszkatołową , a rozgniecione banany z mango. Następnie owocowe puree dodać do suchych składników , wymieszać , wsypać orzechy i rodzynki. Na koniec dodać do tego masę maślaną i wszystko razem jeszcze raz dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do dwóch natłuszczonych , podłużnych foremek (u mnie 12 x 22 cm , ale węższe byłyby lepsze) i piec w temp. 180 st.C przez 50-60 minut.

Kategorie przepisów