Chlebek bananowy z jeżynami
- Wynik: 50
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 40minuty
Chlebek bananowy to najlepszy sposób zutylizowania bardzo dojrzałych owoców. Możliwości jest sporo, a że końcówka lata to sezon na jeżyny więc rozwiązanie samo się nasunęło. Jeżyny są kwaskowe więc ze słodkim chlebkiem wyszło super.
Składniki- banany - 3 szt.
- jeżyny - 1 szklanka
- mąka - 230 g
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- jajka - 3 szt.
- olej - 150 ml
W misce rozgnieść banany, dodać olej i jajka i dokładnie wymieszać. Następnie przesiać do masy bananowej mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać i delikatnie dodać jeżyny. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy keksowej i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec do suchego patyczka, ok. 40 min. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)