Chlebek bananowy ( banana bread ) z orzechami

Chlebek bananowy ( banana bread ) z orzechami
Chlebek bananowy to rodzaj słodkiego pieczywa śniadaniowego, jest bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych. U nas zyskuje na popularności ze wzg. na łatwość wykonania i dostępność produktów. Mam dla Was bardzo ciekawy i prosty przepis, bez użycia miksera. W składzie nie ma jajek, mleka i cukru, chlebek piekłam na mieszance mąki żytniej chlebowej i pszennej. Dodałam sporą ilość prażonych orzechów włoskich. Do ciasta należy dodać mocno dojrzałe banany, takie z przewagą koloru czarnego na skórce. Sody nie zastępujemy proszkiem do pieczenia, nie jestem chemikiem, ale wydaje mi się, że główny składnik sody ( węglan sodu ) lepiej wchodzi w reakcję z jakimś składnikiem bananów. Ciasto pięknie wyrosło, zero zakalca, typowego dla tego słodkiego chlebka. Ciasto dzięki słodkim bananom wyszło wystarczająco słodkie, z chrupiącą orzechową skórką, na pewno je pokochacie

Zdjęcie - Chlebek bananowy ( banana bread ) z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto – chlebek
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej chlebowej
  • 4 mocno dojrzałe banany
  • 1/3 szklanki oleju ( u mnie z pestek winogron ) w temp. pokojowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 12 dkg. posiekanych orzechów włoskich
  • szczypta soli
Dodatkowo
  • łyżka cynamonu
  • łyżka cukru brązowego
  • 10 orzechów włoskich
Piekarnik nagrzewam do 180 – 185 stopni. Posiekane orzechy krótko prażę na patelni i ostawiam. Z bananów ściągam skórkę i odcinam końcówki. Banany daję do miseczki i dokładnie rozgniatam widelcem na pure. Do bananów dodaję przesiane mąki z sodą i resztę składników na chlebek. Całość dokładnie mieszam drewnianą łyżką. Wąską foremkę na chleb, lub keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Ciasto przekładam do foremki. Na wierzchu układam połówki orzechów, delikatnie posypuję cynamonem i cukrem. Ciasto piekę około 50 – 55 minut. Do czasu, aż mocno się zrumieni. Przed wyciągnięciem warto zrobić próbę,  drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Jeżeli patyczek wbity w ciasto będzie suchy, ciasto jest gotowe. Gotowy chlebek studzimy na kratce 30 minut. Udanych wypieków

Zdjęcie - Chlebek bananowy ( banana bread ) z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chlebek bananowy ( banana bread ) z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów