Chlebek bananowy


Siedzę i co chwilę podskubuję jeszcze ciepły, pięknie pachnący, przepyszny chlebek bananowy z przepisu Sophie Dahl. Kromeczka tego wypieku z lekko słonym masłem to istna rozkosz dla podniebienia... Rozpływam się:)
Chlebek bananowy*:
- 75 g miękkiego masła
- 4 dojrzałe banany, obrane ze skórki, rozgniecione tłuczkiem do ziemniaków
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 jajko, rozmącone
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 i 1/2 szklanki mąki
Mąkę mieszam z sodą, przesiewam przez sitko.Masło ucieram z cukrem na gładką i puszystą masę. Dodaję banany, jajko, ekstrakt i dokładnie miksuję. Następnie stopniowo dodaję mąkę delikatnie mieszając przy pomocy łyżki lub na najmniejszych obrotach miksera.Gotową masę przelewam do keksówki, o długości 20 cm wysmarowanej masłem.Piekę w 180 st. ok 1 h. Upieczony chlebek wyjmuję z piekarnika, studzę w formie przez ok ½ h, następnie przekładam go na kratkę kuchenną i studzę do końca.
Smacznego
* Przepis pochodzi z książki Sophie Dahl pt. „Apetyczna panna Dahl”.