Chleb żytni ze słonecznikiem i miodem na zakwasie żytnim

Chleb żytni ze słonecznikiem i miodem na zakwasie żytnim

Zdjęcie - Chleb żytni ze słonecznikiem i miodem na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio sporo było u nas wakacyjnych przepisów z wykorzystaniem sezonowych owoców i warzyw. Kilka takich receptur pojawi się jeszcze w tym miesiącu, ale nie zapominamy również o czytelnikach, którzy cenią sobie klasykę. Dlatego przygotowałam nową recepturę na żytni chleb słonecznikowy na zakwasie.

Jest nie tylko niezwykle zdrowy, ale także pyszny. Dodatek karmelizowanych w miodzie nasion słonecznika nadaje mu niezapomnianego smaku!

Zdjęcie - Chleb żytni ze słonecznikiem i miodem na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb żytni ze słonecznikiem i miodem na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb żytni ze słonecznikiem i miodem na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

4.0 z 1 ocen

Chleb żytni ze słonecznikiem i miodem na zakwasie żytnim Autor: Tosia Czas przygotowania: 5 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 5 godz. 40 min.

Porcje: 1

Składniki

  • 500 g mąki żytniej jasnej typ 720
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 150 g ziaren słonecznika
  • 4-5 łyżek płynnego miodu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 300 ml letniej wody

Instrukcja

  1. Na patelni prażymy przez kilka minut słonecznik. Dodajemy miód i karmelizujemy przez minutę.
  2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny, dokarmiony wcześniej zakwas, karmelizowany słonecznik oraz sól. Wlewamy powoli wodę i mieszamy składniki, jedynie do ich połączenia.
  3. Formę keksówkę (10x22cm) smarujemy tłuszczem (np. masłem, oliwą) i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy do środka ciasta, zwilżoną wodą dłonią wyrównujemy wierzch. Przykrywamy formę i stawiamy na 4-5 godzin w ciepłe miejsce.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Wyrośnięty chleb smarujemy żółtkiem i obsypujemy słonecznikiem. Wkładamy do pieca i pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut.
  5. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

 

3.1.09

Kategorie przepisów