Chleb żytni z zaparką


Wyboru na kolejny razowiec dokonałam z powodu jego intrygującej nazwy. Zaparka... słowo raczej mi obce, kojarzące się jedynie z zaparzaniem herbaty :) A tutaj - zaparzenie mąki. Z ciekawości pokusiłam się o wypróbowanie przepisu i nie żałuję. Chleb wyśmienity!

Zaparka:
- 240 g gorącej wody
- 60 g żytniej mąki razowej
Ciasto właściwe:
- 200 g zaczynu
- 50-70 g wody o temp. 20 stopni
- zaparka
- 300 g mąki żytniej 720
- 1 łyżeczka soli
Przygotować zaparkę zalewając mąką żytnią razowa gorącą wodą (90 stopni). Szybko i dokładnie wymieszać, pozbywając się większych grudek. Zostawić pod przykryciem, min. 1 godzina, max. 24 godziny (ja zostawiłam na noc, około 12 godzin)Wszystkie składniki połączyć ze soba i zostawić w misce na 1 godzine w cieple (autorka wskazuje na 28 stopni).Bardzo lepkie i dość luźne ciasto przełożyć do silikonowej lub naoliwionej formy średniej wielkości. Ciasto wyrasta od 4 do 8 godzin w cieple (ciasto ma urosnąć do brzegów foremki).Piekarnik nagrzać do 210 stopni, piec przez ok. 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika chleb wystudzić. Kroić dopiero następnego dnia.
Przepis znaleziony u Tatter. Powyżej moja wersja przygotowania, po wprowadzeniu małych zmian do oryginalnego przepisu.
