Chleb żytni z melasą i czarnuszką


Chleb znaleziony u Liski - długo czekał na swoją kolej...
Chleb żytni z melasą i czarnuszką. Rye Sandwich SeigleŹródło: Peter Reinhart, przepis lekko zmodyfikowany
Wieczorem:
Miska nr 1:60 g mąki żytniej razowej (np 2000, użyłam mielonej w domu)170 g mąki pszennej razowej (typ 1850, 2000)1/2 łyżeczka soli170 g mleka, mleka sojowego, mleka ryżowego (użyłam maślanki)
Wszystkie składniki dokładnie wyieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na noc w temp. pokojowej.
Miska nr 2:70 g zakwasu żytniego220 g mąki żytniej razowej (typ 2000)170 g wody o temp. pokojowej (najlepiej źródlanej)
Wszystkie składniki dokładnie wyieszać, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na noc w temp. pokojowej.
Rano:
Wymieszać składniki z obu misek, dodać:60 g mąki żytniej razowej (np. typ 2000)1 łyżeczka soli2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant30 g melasy30 g masła2 łyżeczki czarnuszki
Wszystkie składniki połączyć. Ręcznie lub mikserem - to ciasto nie wymaga zbyt długiego wyrabiania. Przykryć miskę folią i odstawić do wyrastania na ok. 60 minut.Następnie uformować bochenek lub przełożyć do formy wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami żytnimi.Ja piekłam swój chleb w prostokątnym garnku glinianym.Posypać wierzch otrębami, odstawić do wyrastania na ok. 1 godzinę - ciasto powinno wypełnić formę.Pieczenie:Jeśli to bochenek lub pieczony w tradycyjnej formie, to piekarnik rozgrzewamy do 230 st C i wstawiamy chleb. Uprzednio należy wsypać na dno piekarnika 1/2 - 1 szklanki kostek lodu.Piec 15 minut, zmniejszyć temp. do 210 st C i dopiekać kolejne 30-40 minut - upieczony chleb, popukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.Pieczenie w garnku rzymskim: Wstawiamy chleb do zimnego piekarnika, nastawiamy temp 230 st C. Po ok. 30 minutach zmniejszamy ją do 210 st C i pieczemy jeszcze 30 minut.Studzimy na kuchennej kratce (nie w formie).Najlepszy jak ostygnie, również następnego dnia.




Chleb kielecki wiejski z ziemniakami

Chleb ciemny z sezamem