Chleb żytni z czarnuszką na zakwasie

Wiem, że wielu czytelników poszukuje przepisów na czysty chleb żytni z zawartością mąki żytniej 100% w cieście.
Kilka takich przepisów znajduje się już na blogu, muszę jednak przyznać, że lubię do ciasta dodać skromną ilość mąki pszennej. Na przykład w poniższym przepisie ilość mąki żytniej stanowi ponad 70%, dlatego śmiało można go nazwać wypiekiem żytnim.
Jednak 150 g mąki pszennej sprawia, że wypiek staje się delikatniejszy i lżejszy. Dzięki temu też łatwiej formować ciasto, nawet w bułki, bo mąka pszenna sprawia, że w trakcie wyrabiania ciasta wytwarza się siatka glutenowa. Chleb taki jest też mniej kwaśny, co w moim odczuciu jest jego przewagą nad chlebami typowo żytnimi.
A dodatek czarnuszki nadaje mu niepowtarzalnego smaku.
- 325 g aktywnego zakwasu żytniego
- 200 g mąki żytniej typ 720
- 150 g mąki pszennej chlebowej
- 200 g letniej wody
- 2 łyżeczki czarnuszki
- 2 łyżeczki soli
- Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny, dokarmiony 10 godzin wcześniej zakwas, sól i czarnuszkę.
- Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 4-5 minut.
- Formę keksówkę (10x22cm) smarujemy oliwą i obsypujemy np. otrębami lub wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do formy ciasto, wierzch wyrównujemy wilgotną od wody dłonią. Formę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.
- Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę i dopiekamy w 200 stopniach przez kolejnych 20 minut.
- Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.