Chleb żytni parzony (na zakwasie)
            Dziś kolejny przepis na chleb żytni na zakwasie, ale tym razem w trochę innej kombinacji. Do tej pory, na blogu pojawiły się już przepisy na :
chleb żytni 100% na zakwasie – na życzenie czytelniczki
chleb żytni na zakwasie z miodem i sezamu
chleb żytni na zakwasie z dodatkiem mąki pszennej
Tym razem chleb żytni wykonałam z mąki parzonej. Polega to na tym, że wieczór przed pieczeniem chleba, oprócz dokarmienia zakwasu żytniego, należy porcję mąki żytniej zalać wrzącą wodą. Tak przygotowaną mąkę zostawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na noc.
Następnego dnia parzoną mąkę łączymy z zakwasem, pozostałą suchą mąką oraz letnią wodą (oczywiście dodajemy też sól).
W wyniku tego chlebek wyszedł bardzo delikatny, lekko wilgotny i o mięciutkim miąższu.
Chleb żytni parzony (na zakwasie) Drukuj Autor: Tosia Czas przygotowania: 16 hours Czas pieczenia: 40 mins Całkowity czas: 16 hours 40 mins Porcje: 1 Składniki
- Dzień pierwszy:
 - 100 g mąki żytniej typ 720
 - 100 ml wrzącej wody
 - Dzień pieczenia:
 - 135 g aktywnego żytniego zakwasu
 - zaparzona mąka z dnia poprzedniego
 - 300 g mąki żytniej typ 720
 - 190 ml letniej wody
 - łyżeczka drożdży instant
 - łyżeczka soli
 
- Dzień pierwszy:
 - Wieczorem zalewamy 100 g mąki wrzącą wodą, energicznie mieszamy, a powstałe ciasto zostawiamy w misce i przykrywamy folią spożywczą (dzięki temu nie wyschnie). Stawiamy w ciepłym miejscu na noc (u mnie na 11 godzin).
 - Dzień pieczenia:
 - Zaparzoną mąkę mieszamy z aktywnym, dokarmionym zakwasem. Dodajemy mąkę, drożdże i sól. Stopniowo wlewamy letnią wodę i krótko mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Otrzymane ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy czystą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny.
 - Po 3 godzinach mokrymi dłońmi przekładamy ciasto do formy (np. keksówki), która wcześniej została natłuszczona masłem. Palcami dociskamy ciasto i wyrównujemy jego wierzch. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na 40 minut.
 - Chlebek pieczemy w formie w rozgrzanym piekarniku do 240 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 25-30 minut.
 - Wyciągamy z piekarnika i studzimy na kuchennej kratce.
 
            


