Chleb żytni na zakwasie

Przepis pochodzi z blogu Liski - White Plate . Jest to mój pierwszy chleb robiony tylko na samym zakwasie , bez dodatku drożdży . Chleby na zakwasie to wyższa szkoła jazdy , o czym przekonałam się na własnej skórze . Do pieczenia tego chlebka podchodziłam trzy razy - i dopiero za trzecim razem byłam zadowolona z efektu - i to tak na 60-70 % :)

Zdjęcie - Chleb żytni na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis na zakwas :

  • Do czystego słoika wsypać kubek mąki żytniej , wlać kubek ciepłej wody , dodać łyżeczkę naturalnego jogurtu , zamieszać . Zostawić na noc w ciepłym miejscu . Na drugi dzień ponownie dodać kubek wody i kubek mąki . Zamieszać i odstawić na kolejne 24 godziny . Po tym czasie zakwas powinien mieć bąbelki i lekko kwaskowy zapach .
  • Słoik z zakwasem powinien być odkryty . Po dokarmieniu mąką i wodą należy go postawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej , a później schować do lodówki .
  • Im zakwas jest starszy , tym mocniejszy ( mój ma w tej chwili około miesiąca )

I dzień

Zdjęcie - Chleb żytni na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

II dzień

Zdjęcie - Chleb żytni na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis na chleb :

240 g gorącej wody o temperaturze ok.80 C + 50 g mąki żytniej - dokładnie wymieszać , uważając , żeby nie zrobiły się kluchy i zostawić na noc .

Na drugi dzień wymieszać z :

  • 200 g żytniego zakwasu
  • 20 g miodu ( ok.1 łyżki )
  • 50 g wody
  • 300 g mąki żytniej ( dałam typ 720 )
  • 1 łyżeczka soli

Wszystko wyrobić ręcznie i zostawić do wyrośnięcia , następnie przełożyć do formy keksowej , naciąć wzdłuż , posmarować oliwą i znowu zostawić do wyrośnięcia na około godzinę . Ciasto jest wyrośnięte , jeżeli podwoi swoją objętość ( moje niestety nie za bardzo chciało rosnąć , pokazało się parę bąbelków - i to było wszystko ) .

Piekarnik nagrzać do 200 C , do nagrzanego wstawić chleb i piec 30 minut w blaszce , potem wyjąć i dopiekać jeszcze ok.10 minut - tu też zrobiłam odstępstwo , bo piekłam cały czas w blaszce - w sumie około 45 minut ( przy poprzednim pieczeniu po wyjęciu z blachy chleb opadł - i wyszedł malowniczy zakalec ) .

Chleb popukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos .

Mój chleb nie wyrósł tak pięknie , jak pieczony na drożdżach , ale był całkiem smaczny . Do ideału sporo mu brakuje , jest bardzo zwarty i ciężki , ale jednak jakoś wyrósł na tym moim nieszczęsnym zakwasie :)

Zakwas miał być wylany , bo stwierdziłam , że nic z niego nie będzie ( po poprzednich niepowodzeniach w pieczeniu ) , ale w ostatniej chwili zmieniłam zdanie - kiedy go zamieszałam , okazało się , że całkiem ładnie pachnie i nawet jakby fermentuje . Postanowiłam , że dam mu ostatnią szansę , dokarmiłam go mąką i wodą - i już wieczorem zaczął fermentować jakbym dodała drożdży !

Nie mogłam się doczekać , kiedy wreszcie ostygnie ten mój chlebek . W końcu się doczekałam - i nawet zrobiłam sobie kanapkę - była całkiem , całkiem ... :) W smaku przypomina trochę chleb staropolski , jest dość wilgotny , ciężki i lekko słodkawy .

Dobry ... , bo swój :)

Zdjęcie - Chleb żytni na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Orkiszowa bagietka-szybka i ła…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Domowa bagietka pszenna

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Chleb litewski - listopadowa p…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Litewski na starogardzkiej

MarcinH MarcinH
Grahamka

Chleb litewski

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Chleb litewski na mące żytniej…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne