Chleb żytni na piwie z cebulą. Piekarnia w lutym


Luty stawia przed Piekarnią Amber nowe zadania. Tym razem sięgamy do książki Piotra Kucharskiego "Chleb - domowe piekarnia". Przepis do wspólnego pieczenia wybrała Beata z bloga Stare gary i zaproponowała chleb z cebulą pieczony na piwie.
Wybór chleba bardzo mnie ucieszył, bo już dawno planowałam upiec 100% chleb żytni i pewnie projekt nadal pozostawałby w sferze zamiarów, gdyby nie wspólne pieczenie.
Wiadomo, że chleb żytni na zakwasie jest wartościowy, smaczny i syci na dłużej niż pszenny. Pomaga utrzymać wagę w ryzach - szczególnie razowy i poprawia trawienie.
Chleb wspólnie upieczony ma wilgotny miąższ, dzięki temu długo pozostaje świeży. Dodatek piwa nie wpływa na smak. Pomaga jednak rozluźnić zwartą konsystencję ciasta i dzięki temu chleb szybciej wyrasta bez dodatku drożdży i ma pięknie porowty miękisz. Dodatek cebuli nadaje smakowitości, wyklucza jednak użycie słodkich dodatków do chleba. Ponieważ w Niemczech najniższa dostępna w handlu mąka żytnia to - 996, to właśnie jej użyłam do upieczenia dzisiejszego chleba. Zamiast dwóch bochenków upiekłam jeden, a ilość składników dopasowałam do wymiarów własnej foremki do chleba i podałam je w nawiasie obok. Chleb żytni górą!
Dziękuję wszystkim za udział we wspólnym pieczeniu!
Składniki na 2 bochenki:

200 (150) g mąki żytniej razowej 2000
180 (135) g wody
60 (45) g zakwasu
Ciasto właściwe:
800 (600) g mąki żytniej 720
650 (490) g piwa pszenicznego
350 (260) g zaczynu
2 cebule
20 g soli
Wykonanie:
- przygotowanie. Dzień przed pieczeniem. Ocieplić zakwas wyjęty z lodówki. Wymieszać w misce wszystkie składniki (zakwas, wodę, mąkę) przykryć miskę folią i pozostawić w temperaturze pokojowej 8-12 godzin
- ciasto właściwe. W dniu pieczenia. Zaczyn jest gotowy, gdy da się wyczuć lekko kwaśny zapach, a ciasto po rozsunięciu ma gąbczastą stukturę i jest napowietrzone. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na oleju, aż zmięknie i nabierze złotego koloru, wystudzić. Do dużej miski odważyć 350 g zaczynu. Dodać mąkę, cebulę, sól i piwo. Wymieszać, przykryć folią i odstawić do pierwszego wyrastania w temperaturze pokojowej na 8-12 godzin. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych masłem. Wyrównać powierzchnię ciasta mokrą ręką, przykryć foremki ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 3-4 godziny
- piekarnik nagrzać do 220`C. Wyrośnięte chlebki ponacinać i wstawić do zaparowanego piekarnika. Piec 45-50 minut. Studzić na kratce
