Chleb żytni 50% z siemieniem lnianym

Ostatnio na wszystko brakuje mi czasu. Jeżeli też macie z tym problem ten chleb jest stworzony właśnie dla was. Jest wyśmienity, obecnie jeden z moich ulubionych. Wszystkie składniki wystarczy zmiksować umieścić w foremce i zostawić na całą noc i pół dnia. A po powrocie z pracy tylko włączamy piekarnik i wyśmienity dodatek do obiadu gotowy. Ten chleb jest dość ciężki ale nie jest mocno wilgotny. Bardzo długo utrzymuje świeżość. Polecam.
Ilość 1 nieduży bochenek
Poziom trudności: 4/10
Czas przygotowania: 15-20min plus około 18h na wyrastanie
SKŁADNIKI:
- 200G mąki żytniej
- 250g mąki pszennej
- 5 łyżek dokarmionego wcześniej aktywnego zakwasu
- ¾ łyżeczki soli
- 4 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżka miodu
- 320g wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy mikserem z przystawkami do ciasta drożdżowego około 8-10 minut.
2. Po tym czasie ciasto przekładamy do prostokątnej formy optymalnie silikonowej lub zwykłej wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami.
3. Formę umieszczamy w foliowym woreczku, związujemy gumką recepturką i odstawiamy na około 18h.
4. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy na 220st i wstawiamy foremkę z chlebem. Pieczemy 40minut.
5. Studzimy na kratce.
Smacznego