Chleb ze świeżym koperkiem

Chleb ze świeżym koperkiem

Zwykły ale niezwykły. Pszenny chleb na drożdżach o delikatnym smaku koperku, którego prawie nie widać. Ciasto doskonale się wyrabia, szybko wyrasta. Po upieczeniu skórka jest mięciutka i cudownie pachnie. Kiedyś był propozycją w Weekendowej Piekarni.

Zdjęcie - Chleb ze świeżym koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na sponge:

  • 227g letniej wody
  • 0,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 149g maki pszennej chlebowej
  • 29g maki pszennej chlebowej z pełnego przemiału

Ciasto właściwe:

  • cały sponge
  • 60g świeżego koperku, posiekanego
  • 227g zakwasu żytniego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 300g maki pszennej chlebowej
  • 60g maki pszennej chlebowej z pełnego przemiału

Składniki na sponge wymieszać, owinąć folią spożywczą i zostawić na 3-12 godzin w temperaturze pokojowej. Sponge wymieszać z zakwasem, dodać obie maki oraz koperek. Zostawić na 30 minut, po czym wyjąć na lekko naoliwiony blat. Dodać sol i zagnieść ciasto, aż będzie sprężyste i gładkie. Wyrobione ciasto uformować w kule i włożyć do naoliwionej miski złączeniami do góry. Przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na ok 2.5-3 godziny lub do momentu podwojenia objętości. W czasie rośnięcia ciasto złożyć raz. Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat, lekko odgazować, uformować okrągły bochenek i ponownie włożyć do miski lub koszyka złączeniami do góry na ok 1,5-2 godziny. Ciasto ma podwoić swoja objętość. Piekarnik nagrzać do 250 st.C wstawić wyrośnięty chleb, zmniejszyć temperaturę do 220st.C i piec z para przez 40 minut. Chleb studzić ma kratce, aż zupełnie ostygnie.

Smacznego:)

Kategorie przepisów