Chleb ze śliwką i kminkiem

Chleb ze śliwką i kminkiem

Na święta koniecznie trzeba upiec jakiś pyszny chleb. Ja uwielbiam pieczywo z kminkiem a moja dzisiejsza propozycja dodatkowo zawiera jeszcze śliwki. Chleb jest z tych cięższych, ale jest przepyszny. Na ciepło zniknęła od razu połowa bochenka.

Zdjęcie - Chleb ze śliwką i kminkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Inspiracja

Składniki:

  • 100 g (1/2 szklanki) aktywnego żytniego zakwasu
  • 350 g (1,5 szklanki) wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 350 g (2 i 1/4 szklanki) mąki żytniej jasnej, chlebowej typ 720
  • 130 g (3/4 szklanki) mąki pszennej
  • 20 g (1 łyżka) otrębów
  • 6 suszonych lub śliwek, drobno pokrojonych
  • 10 g (1,5 łyżeczki) soli morskiej
  • kminek  do posypania

Wlać wodę do dużej miski, dodać drożdże, mąkę żytnią, pszenną, otręby, przyprawy i sól. Następnie wlać odświeżony zakwas i dokładnie wyrobić ciasto.  Dodać śliwki, wymieszać. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. 2 – 2,5 godziny. Ciasto mniej więcej podwoi swoją objętość. Keksówkę o długości 28 cm wysmarować olejem i wysypać kminkiem. Przelać ciasto, posypać jego wierzch otrębami i odstawić do wyrastania – ciasto wypełni całą formę. Zajmie mu to ok. 1-1,5 godziny. Piekarnik nagrzać do 230 st C. Na dno piekarnika wsypać 1/2 – 1 szklanki kostek lodu. Wstawić wyrośnięty chleb. Piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 210 st C i dopiekać kolejne 30 minut. Chleb jest upieczony, jeśli wyjęty z formy i popukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Gdyby tak nie było, należy wyjąć go z formy i dopiekać jeszcze chwilę, 5-10 minut. Po upieczeniu chleb spryskać wodą i wstawić do piekarnika na 3 minuty. Dzięki temu będzie miał błyszczącą skórkę.

Smacznego:)

Kategorie przepisów