Chleb z samopszy na zakwasie
Wracam do eksperymentów ze starą odmianą pszenicy, kuzynką orkiszu – samopszą. Tym razem chleb na zakwasie. Samopsza ma orzechowy posmak, dlatego do ciasta dorzuciłam orzeszki ziemne. Przekonajcie się sami jaki jest smakowity!
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min
Składniki :
- letnia woda - 320 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- aktywnego zakwasu żytniego - 150 g
- mąki z samopszy - 500 g
- orzeszków ziemnych - 50 g
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy aktywny zakwas, sól, orzeszki ziemne. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy mikserem lub ręcznie 5 minut. Ciasto będzie elastyczne, ale delikatnie luźne.
2. Tak wyrobione ciasto przekładamy do keksówki (10x23 cm) wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą ręką i dekorujemy orzeszkami ziemnymi delikatnie je przyciskając do ciasta. Zostawiamy do wyrośnięcia pod ściereczką w ciepłym miejscu na 4 godziny.
3. Piekarnik rozgrzewamy góra-dół do 220 stopni. Chleb pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut.
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.