Chleb z ryżem i cynamonem na zakwasie pszennym
Na początku był ryż. Zwykły ryż, bez dodatków. Potem przyszedł cynamon i wszystko się zmieniło.
Wtedy nadeszły kolejne pomysły: miód, nasiona słonecznika, pestki dyni, sezam i wiele innych. Wszystko w celu stworzenia idealnego, słodko-wytrawnego chleba a zakwasie.
Najpierw pomyślałam, że strowerze ryż z cynamonem i miodem, który naprawdę chciałabym zjeść Następnym, naturalnym krokiem okazało się połączenie go z pieczywem.
To był jeden z lepszych ruchów, bo to zdecydowanie jeden z najlepszych bochenków jakie stworzyłam.
Chleb z ryżem i cynamonem na zakwasie pszennym
Autor: Tosia i Sliwka
Czas przygotowania: 5 godziny
Czas pieczenia: 40 minut
Całkowity czas: 5 godziny 40 minut
Porcje: 1
Składniki
- 75 g ryżu (waga ryżu suchego) / 250 g ryżu ugotowanego
- 250 g mąki pszennej chlebowej
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 125 g aktywnego zakwasu pszennego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki soli
- 50 g pestek dyni
- 50 g nasion słonecznika
- 35 g sezamu
- ciepła woda
- Ugotuj ryż, lekko go przegotowując (ja użyłam ryżu arborio).
- Wystudzony ryż wrzuć do miski. Dodaj cynamon, miód, cukier, sól, zakwas, pestki, nasiona i sezam. Pomieszaj.
- Do mieszaniny dodaj mąki i wymieszaj.
- Powoli dodawaj ciepłą wodę. Zagniataj i dolewaj małymi porcjami aż zagniatane ciasto uzyska jednolitą, odchodzącą od ręki konsystencję.
- Wyłóż 20-centymetrową, prostokątną formę papierem do pieczenia. Umieść w niej ciasto, uklep, przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 4 godziny.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw foremkę z ciastem i piecz ok. 35-40 min.
- Odstaw do ostygnięcia.