Chleb z płaskurki
Czy słyszeliście kiedyś o płaskurce? To stara odmiana pszenicy, kuzynka orkiszu, z której śmiało można upiec chleb. Wzbogaciłam go o dodatek kefiru i miodu. Wierzch chleba z płaskurki posmarowałam białkiem i posypałam makiem, dzięki temu ma ładnie przypieczoną skórkę.
Czas całkowity: 2 godz 10 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min
Składniki :
- letnia woda - 100 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- suszonych drożdży instant - 5 g
- pełnoziarnistej mąki z płaskurki - 500 g
- kefiru - 300 ml
- białko + 2 łyżki maku (wierzch) - 1 szt.
- miodu - 1 łyżka
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy miód, sól, drożdże. W rondlu podgrzewamy krótko kefir z wodą, pilnujemy aby się nie rozwarstwił. Letni płyn dodajemy do suchych składników, zagniatamy ciasto kilka minut, aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą dłonią. Przykrywamy ciasto ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 h.
3. Wyrośnięte ciasto smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy makiem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
4. Chleb pieczemy w 200 stopniach metodą góra-dół przez 40 minut. Po upieczeniu wyciągamy z formy, studzimy na kuchennej kratce.