Chleb z owsianką bananową na zakwasie pszennym

Nastały chłodne dni, coraz szybciej robi się ciemno, czasem też brakuje światła, gdy wstajemy. Poranki może nam umilić rozgrzewająca owsianka, czy kromka chrupiącego, domowego chleba.
A gdyby tak połączyć te dwie przyjemności?
Do ciasta na chleb pszenno-razowy na zakwasie pszennym postanowiłam dodać owsiankę bananową. Nasączone płatki owsiane wspaniale spulchniają miąższ chleba, sprawiając, że jest przyjemnie sprężysty. Dodatkowo owsianka podniosła walory smakowe chleba. Wychodzą z niego znakomite grzanki na słodko!
- 150 g mąki pszennej razowej typ 2000
- 350 g mąki pszennej typ 650
- 200 g aktywnego zakwasu pszennego
- 100 g płatków owsianych
- 200 ml mleka
- mały banan
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki soli
- Do rondla wsypujemy płatki owsiane, zalewamy je mlekiem i podgrzewamy przez kilka minut, aż zacznie gęstniej. Gotową owsiankę zestawiamy z ognia, dodajemy do niej pokrojonego w pół-plastry banana i przykrywamy pokrywką na kilka minut.
- W tym czasie wsypujemy do misy mąki. Dodajemy zakwas, miód i sól. Do suchych składników dodajemy letnią owsiankę. Wlewając mleko zaczynamy wyrabiać ciasto.
- Po 5 minutach wykładamy formę keksówkę (10×22 cm) pergaminem lub smarujemy masłem i obsypujemy płatkami owsianymi. Przekładamy do środka elastyczne ciasto. Wierzch wyrównujemy wilgotną dłonią. Formę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 3,5-4 godziny do wyrośnięcia.
- Wyrośnięty chleb wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40 minut w 200 stopniach.
- Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.