Chleb z orzechami ziemnymi i daktylami na zakwasie

Przyznam się szczerze, że ten chleb miał być pierwotnie trochę inny. Planowałam wypiek z dodatkiem masła orzechowego, ale niestety spaliłam blender, więc wprowadziłam drobne zmiany. Mam zwyczaj, że masło orzechowe robię sama, kupne nie zawsze odpowiada mi pod względem konsystencji i składu. Dlatego wypiek z jego dodatkiem odłożyłam na następny raz, aż w mojej kuchni zawita ponownie blender.
A dziś do chleba dodałam prażone (niesolone) orzechy ziemne oraz daktyle i upiekłam chleb na zakwasie. Wyszedł przepyszny i nadal orzechowy!
Przepis dołączam do marcowej listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej przez Wisłę.
- 200 g aktywnego zakwasu żytniego lub pszennego
- 100 g mąki pszennej razowej
- 450 g mąki pszennej typ 650
- 100 g prażonych orzechów ziemnych (niesolonych)
- 50 g suszonych, drylowanych daktyli
- łyżeczka soli
- 300-320 ml letniej wody
- Mąki mieszamy ze sobą i solą, dodajemy orzechy i pokrojone drobno daktyle.
- Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne. Przekładamy je do misy, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 h.
- Podrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i formujemy podłużny lub okrągły bochenek, który przekładamy do wiklinowego koszyka. Koszyk wcześniej warto podsypać mąką lub wyłożyć ściereczką. Ciasto w koszyku przykrywamy, stawiamy w miejscu bez przeciągów na 2 h.
- Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie stawiamy miseczkę z kostkami lodu.
- Na blachę wyłożoną pergaminem przerzucamy ciasto, odwracając koszyk dnem do góry. Ciasto można dodatkowo naciąć żyletką lub ostrym nożem.
- Chleb podpiekamy 10 minut, następnie ustawiamy pieczenie góra-dół i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni.
- Chleb pieczemy przez 25-27 minut. Następnie studzimy na kuchennej kratce.