Chleb z orzechami ziemnymi i daktylami na zakwasie

Chleb z orzechami ziemnymi i daktylami na zakwasie

Zdjęcie - Chleb z orzechami ziemnymi i daktylami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przyznam się szczerze, że ten chleb miał być pierwotnie trochę inny. Planowałam wypiek z dodatkiem masła orzechowego, ale niestety spaliłam blender, więc wprowadziłam drobne zmiany. Mam zwyczaj, że masło orzechowe robię sama, kupne nie zawsze odpowiada mi pod względem konsystencji i składu. Dlatego wypiek z jego dodatkiem odłożyłam na następny raz, aż w mojej kuchni zawita ponownie blender.

A dziś do chleba dodałam prażone (niesolone) orzechy ziemne oraz daktyle i upiekłam chleb na zakwasie. Wyszedł przepyszny i nadal orzechowy!

Zdjęcie - Chleb z orzechami ziemnymi i daktylami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z orzechami ziemnymi i daktylami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis dołączam do marcowej listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej przez Wisłę.

Zdjęcie - Chleb z orzechami ziemnymi i daktylami na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb z orzechami ziemnymi i daktylami na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 37 min. Całkowity czas: 4 godz. 37 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego lub pszennego
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 100 g prażonych orzechów ziemnych (niesolonych)
  • 50 g suszonych, drylowanych daktyli
  • łyżeczka soli
  • 300-320 ml letniej wody

Instrukcja
  1. Mąki mieszamy ze sobą i solą, dodajemy orzechy i pokrojone drobno daktyle.
  2. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne. Przekładamy je do misy, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 h.
  3. Podrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i formujemy podłużny lub okrągły bochenek, który przekładamy do wiklinowego koszyka. Koszyk wcześniej warto podsypać mąką lub wyłożyć ściereczką. Ciasto w koszyku przykrywamy, stawiamy w miejscu bez przeciągów na 2 h.
  4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie stawiamy miseczkę z kostkami lodu.
  5. Na blachę wyłożoną pergaminem przerzucamy ciasto, odwracając koszyk dnem do góry. Ciasto można dodatkowo naciąć żyletką lub ostrym nożem.
  6. Chleb podpiekamy 10 minut, następnie ustawiamy pieczenie góra-dół i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni.
  7. Chleb pieczemy przez 25-27 minut. Następnie studzimy na kuchennej kratce.

3.1.09

Kategorie przepisów