Chleb z ogórkami kiszonymi na zakwasie

Lipiec to znakomity czas na kiszenie ogórków! Pierwsze partie na pewno wszyscy najchętniej wyjadają prosto ze słoika, ale kolejne tury można już wykorzystać do kreatywnych dań. Ostatni ugotowałam zupę ogórkową z dodatkiem mleka kokosowego i smakowała genialnie. A dziś pokroiłam drobno ogórki z koperkiem i dodałam do ciasta na pełnoziarnisty chleb na zakwasie.
Ogórki nadały bochenkowi nietuzinkowego smaku
Chleb z ogórkami kiszonymi na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 30 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 5 godz. 10 min. Porcje: 1 Składniki
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g mąki pszennej typ 650
- 120 g ogórków kiszonych (ok. 4 sztuki)
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 1,5 łyżeczki soli
- 350 ml letniej wody
- Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę, koperek siekamy.
- Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, ogórki, koperek, sól. Wlewamy letnią wodę i stopniowo wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut.
- Elastyczne i lekko lepiące ciasto przekładamy do formy keksówki (u mnie wyłożona pergaminem, wymiary 12x24 cm). Wierzch wyrównujemy, przykrywamy ściereczką na 4,5 h.
- Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wierzch ciasta skrapiamy wodą i wstawiamy formę do piekarnika.
- Chleb pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut.
- Upieczony chleb wyciągamy z formy, studzimy na kuchennej kratce.