Chleb z masłem orzechowym

Chleb z masłem orzechowym

Zdjęcie - Chleb z masłem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mój aktualny faworyt. Ma mocno wyczuwalny orzechowy smak i niezwykle miękką konsystencję.

Może nie jestem zbyt obiektywna, bo masło orzechowe po prostu uwielbiam. Staram się nie mieć ani jednego słoiczka w domu, bo niespokojnie przechodzę koło szafki spoglądając na niego z utęsknieniem. W chwilach słabości bezczelnie wkładam palec do środka i jem i jem… i jem.

Zdjęcie - Chleb z masłem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie wiem dlaczego wcześniej nie przyszło mi do głowy, aby wykorzystać je w pieczywie (może odrzucałam myśli o kupnie kolejnego), ale sprawdziło się naprawdę niesamowicie.

Chleb jest niezwykle prosty w wykonaniu. Nie wymaga drugiego zagniatania, zagniecione raz ciasto wkładamy do formy i pozostaje nam tylko czekać. Jeśli nigdy jeszcze nie mieliście odwagi zrobić własnego pieczywa, ten bochenek jest świetnym sposobem na zaczęcie. Może się jednak okazać, że za bardzo podniósł poprzeczkę dla następnych wypieków:)

Chleb z masłem orzechowym #ratingval# z #reviews# ocen Drukuj Author: Śliwka Prep time: 2 hours Cook time: 25 mins Total time: 2 hours 25 mins Serves: 1 Ingredients
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 50 g masła orzechowego
  • ok. 250 ml ciepłej wody
Instructions
  1. Połącz ze sobą w misce mąkę, drożdże, sól i cukier. Pomieszaj.
  2. Dodaj masło orzechowe i zacznij zagniatać ciasto, stopniowo dolewając wodę.
  3. Po dolaniu wody ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Zagniataj od tego momentu jeszcze 5 minut.
  4. Prostokątną formę do wypieków natłuść oliwą, używając papierowego ręcznika.
  5. Obsyp formę otrębami/mąką z pełnego przemiału/bułką tartą, aby przykleiła się do tłuszczu. Nadwyżkę wyrzuć.
  6. Wsadź ciasto do formy, lekko uklep, aby równomiernie pokryło spód.
  7. Przykryj formę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na 2 godziny.
  8. Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Gdy już będzie dostatecznie rozgrzany, delikatnie zdejmij szmatkę i ostrożnie wsadź do piekarnika.
  9. Piecz przez ok. 25 minut aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.
  10. Daj mu ostygnąć, nie zjadaj od razu:)
Zdjęcie - Chleb z masłem orzechowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów